Förbered er på att det här är det nya normala


Vid första anblick är det mycket som känns sinnesvidgande med Dagens Nyheters avslöjande om den AIK-relaterade fakturan som hittades vid ett av 2019:s största knarktillslag. Ett brottsligt anknutet bolag i Estland, ett kommanditbolag i Skottland, Stephan Lichtsteiners bror i Schweiz, 60 kilo amfetamin, vapen och hur många frågetecken som helst.

Det är inte utan att man måste hämta andan, men det faktum att det gick att hitta kopplingar till svensk fotboll i en utredning av den här sorten kan inte överraska någon.

Faktum är att förvandlingen av Sveriges största sport till en lekplats för organiserad brottslighet har pågått ett tag, och det är, om man tänker efter fullt naturligt. 

Den organiserade brottsligheten i Sverige har vuxit sedan 1990-talet. Den senaste månaden har en stor debatt rasat om släktbaserade nätverk, så kallade klaner, efter att biträdande rikspolischef Mats Löfving, under en intervju med SR, påtalat att antalet är uppemot 40 i landet.

Man kan med fog likna fotbollen vid kanariefågeln i gruvan, ni vet den som kroknar när det börjar bli farligt för gruvarbetarna att vistas där nere. 

Det spelar ingen roll vilka tendenser som uppstår i våra samhällen, det mesta ger utslag i eller runt fotbollen, så även en större förekomst av organiserad brottslighet, och nu är kanariefågeln på väg att trilla av. 

Lockas in i dunkla miljöer

Den långsamma förgiftning som pågår i innandömet av Sveriges största idrott pågår på precis samma sätt som den gör i andra verksamhetsområden där kriminella nätverk upptäcker att det finns pengar att tjäna, pengar att tvätta, utsatta människor att sätta press på, hota, utnyttja och använda för att stärka sin egen ställning. 

Vi har dels ett dokumenterat och synligt problem. De senaste två åren har förundersökning efter förundersökning, brottmål efter brottmål, ramlat ned på mitt skrivbord. Rättsfallen handlar sällan direkt om fotboll, men fotbollsspelare – ofta välkända, framgångsrika och omtyckta – figurerar titt som tätt i förhör och bevismaterial. Det är inte alltid som brottsmisstankarna är riktade mot spelarna själva, men kriminaliteten har tagit rygg på fotbollen, frivilligt eller ofrivilligt har spelare, ledare och agenter lockats in i dunkla miljöer.

Vi har också ett mindre synligt problem, ett som inte riktigt finns på pränt, som är svårare att sammanfatta, men som i mina ögon börjar bli överskådligt nu. Att det inte utkristalliseras för allmänheten beror på bristfälliga bevis, på att situationen pågår och förvärras hela tiden – och det beror på rädsla.

Inte sett slutet på den historien

För ett och ett halvt år sedan skrev jag mina första rader om Växjö United, division 3-klubben som SvFF till slut uteslöt ur seriesystemet förra våren. Historien om Växjö United och den numera brottsmisstänkte ordföranden Mohamed Abdi Elmi är en historia om en direktlina till Kampalas förorter, nigerianska, brasilianska och argentinska spelare på turistvisum i trångbodda lägenheter, falska identiteter, matchfixning, hot och bidragsfusk. En brottsutredning ligger hos åklagarmyndigheten Syd. 

Skandalen fortsatte att växa för varje telefonsamtal man ringde, snart gick det inte att avgränsa till en fotbollsklubb, allt var sammanflätat. För min del mynnade granskningen av Växjö United ut i en publicering om Kalmar FF:s Lumala Abdu, eller Charles Ssali, som han kallas i Uganda, och den smått bisarra och obehagliga historien om varför hans identitet är svår att fastställa. 

Jag gissar att vi inte har sett den sista konstigheten vad gäller Växjö United än, men det är inte poängen. 

När jag började skriva om fallet tänkte jag på det som en speciell händelse, ett särskilt exempel på grov brottslighet i svensk fotboll, förgrenat i misstankar som spretade åt alla håll och kanter. Tidigare har kriminalhistorierna i svensk fotboll ofta avgränsats till matchfixning eller ekonomisk brottslighet och förekommit i anslutning till ett ganska litet antal återkommande utpekade föreningar.

Den verkligheten är väldigt avlägsen nu. 

Det nya normala

Vad som har ändrat på saken? 

Ängelholms FF:s utländska investerare, matchfixningsmisstankar och obskyra värvningar. Hoten i IFK Värnamo. Skandalen och domen i Kristianstad. Prespa Birlik, som rusade från division fyra till ett innan sju spelare vittnade om svarta löner och Sydsvenskan avslöjade att en spelare från Elfenbenskusten fick leva på 4 000 kronor i månaden. Lunds BK, där en av de bäst betalda spelarna inte spelar, över en halv miljon kronor har bytt händer och en sponsor använt klubben för att fixa uppehållstillstånd åt illegal arbetskraft. Spelaren är fortfarande kvar. Åtvidabergs FF, där Aftonbladet nyligen berättade hur pengar från Dubai och en uppsjö besynnerliga värvningar sammanflätats med misstankar om matchfixning. Syrianska. Östersund. Dickson Etuhu. Fanna BK:s skuggavtal och svarta löner. Nyköpings BIS som höll på att hamna i klorna på Wilson Raj Perumal, en av världens mest ökända matchfixare, för bara någon månad sedan, när fem spelare placerades i klubben. 

Sverige har en serie som varit så full av mygel – division 2 Södra Svealand – att den under 2019 stängdes av från all betting efter att man misstänkt uppemot 13 uppgjorda matcher redan innan sommaren. Min kollega Frida Sundkvist har skrivit om gängen som infiltrerar agentbranschen. DN:s Jens Littorin har visat hur det löper en röd tråd från skjutningar i Göteborg och Malmö till uppgjorda division 2-matcher. I många andra publiceringar har han åskådliggjort fotbollens sköra tillstånd i ett Sverige där kriminella nätverk är på stark frammarsch. För egen del finner jag mig själv sittande med uppemot tio parallella spår att gå på när det gäller publiceringar på samma tema. 

AIK-fakturan i knarkrazzian är med andra ord bara ytterligare ett exempel på hur tråden löper från fotbollen in i helt andra sammanhang.

Klubbar högt upp i seriesystemet, misstankar om småbrottsliga upplägg, grövre sådana, historier som rör kända och okända spelare – någonting tog sin början för ganska längesedan, och nu är det bortom kontroll.

Jag vet inte exakt vad som orsakat vad i fallet med fakturan som går att knyta till Nabil Bahouis övergång, men jag vet att det är lika bra att förbereda sig på en tillvaro där den typen av kopplingar är det nya normala.

Nye AIK-tränaren om sin spelfilosofi 

LÄS MER: Skickade miljonbelopp och en bil till gängkopplad man
LÄS MER: Driver intern utredning om Bahouis övergångexpressen

Related posts

lämna en kommentar