E-Medborgarvecka, Vindöga 2020 med mera


ARRANGEMANG

GÄVLE

Omställning Gävle: fortsätter sin seminarieserie Omställning pågår- ursäkta röran digitalt. Kl. 18.30 föreläser Leila Swartling på temat Omställning genom fördjupad demokrati. Att inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet är ett av tre krav som Extinction Rebellion ställer. Du kan följa föreläsningen och delta i diskussionen över din dator, I-pad eller smarta telefon.

Teater: Perplex, Folkteatern, Gävle, kl 18.30.

E-Medborgarveckan: Sven Lidström om IT-säkerhet. Hör Sven Lidström, med erfarenhet av IT-säkerhet och programutveckling, berätta om: Vardagssäkerhet IT – Vad alla borde veta om vår nya digitala värld på webben. Säkrare surf – vad man ska tänka på för att surfa säkrare. E-tjänster – En översikt över några vanliga e-tjänster och vad man kan göra med dem. Max 15 personer. Max två biljetter per person. Biljetter hämtas på Stadsbiblioteket. Stadsbiblioteket, Narnia kl. 16. Föreläsningen är förinspelad och visas på tv-skärm. Sven Lidström är ej på plats.

E-Medborgarveckan: Handla smart på nätet. Eva-Lena Thunberg från Konsument Gästrikland berättar hur du undviker fällor på nätet. Drop-in. Begränsat antal platser. Stadsbiblioteket, Digital studio (f.d. Hillbomsalen) kl. 14.

E-Medborgarveckan: Våra barns nätvardag. Möt Carina Söderlund från Studieförbundet Bilda, som pratar om hur barns nätvardag ser ut. Hon ger oss tips och trix kring skärmtid, säkerhet, vilka sajter som är ok och inte samt hur vi vuxna kan vara med och hjälpa våra barn i detta. Max 50 personer. Max två biljetter per person. Biljetter hämtas på Stadsbiblioteket. Stadsbiblioteket, Kafé Edbom kl. 19.

Seniorer: Kl. 11.00 Träffpunkt för seniorer anordnar Hemlingbyrundan – en ny träningsrunda på 2 km för alla åldrar. Träff vid spårcentralen. Kl. 13.30 Träffpunkt för seniorer anordnar Tipspromenad i Stigslund. Ta med eget fika och kom till Furumovägen 14.

Lunchmusik: med Per Ahlman, orgel. Louis Vierne 150 år (född 8/10). Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 12:30.

Schackklubb: med Kennet. Kom och spela schack hos oss på Andersbergs bibliotek på torsdagar när Kennet Wik från Gävle Schackallians är på plats för att ge tips och råd. För alla åldrar. Begränsat antal platser. Andersbergs bibliotek kl. 15.30-17.

Promenad: Staffans församling kl 10:45 Promenad Samling vid Agötorget. Vi håller säkert avstånd mellan varandra. Efteråt serveras kaffe utomhus av kyrkans personal.

Promenadgrupp: kl 10.30. Promenera tillsammans med andra under cirka en timmes promenad. En grupp för dig som går raskare och en grupp för dig som går lite långsammare. Efteråt fikar vi och umgås tillsammans. Fikakostnad 20 kr. Samling vid Björsökyrkan – Bomhus.

Teknik: Digital första hjälpen. Bibliotekets personal ger handledning i hur du använder din surfplatta, mobiltelefon eller dator. Du kan till exempel få hjälp med hur du använder appar, skaffar en e-postadress eller lånar e-böcker. Andersbergs bibliotek kl. 14.

FORSBACKA

Föreläsning: Mattias Hagman – Lev yoga, Forsbacka bibliotek, 17.30.

SANDVIKEN

Vindöga 2020: Videoklubben – Heart of a Dog. En dokumentärfilm av den legendariska multimedia-performance-artisten Laurie Anderson. Fri entré! Kl. 19 Syrenén, Kulturcentrum. Vindöga är festivalen med konstmusik, performance och experimentell film. Arr: FIA.

Musikrörelsen: Den svenska proggen med Stig Jäderberg, Järbo Folkets Hus.

VALBO

Teknik: Digital första hjälpen. Bibliotekets personal ger handledning i hur du använder din surfplatta, mobiltelefon eller dator. Du kan till exempel få hjälp med hur du använder appar, skaffar en e-postadress eller lånar e-böcker. Valbo bibliotek kl. 17.

RADIO

Radio Gävle

102,7 MHz

09.00 – 11.00 Seniorradion med Karin Fagerlund och Mariann Minell (repris). Med hemmagympa Sofia i Tärnaby. Gunni Jonsson har träffat Sofia Åhman, känd från TV. Tryggve Elmstedt berättar för Karin Fagerlund om att bli pappa på äldre dar Gunnar Lidfeldt och Mariann Minell besöker Storvetas park. Törs man handla på nätet och hur undviker man fällor? Eva Lena Thunberg från Konsument Gästrikland guidar oss. Bernt-Olov Andersson läser ur sin bok Syrenernas tid. I berättelsen har vi hunnit fram till avsnitt 27.

17.30 – 18.00 Hjärtesångerna, andlig önskemusik med Roland Ericsson.

BIO

GÄVLE

Bio 7:an

18:30 Livets bästa år

21:00 Babyteeth

UTSTÄLLNINGAR

GÄVLE

Galleri Brynästorget: Mirco Brunetto Tinacci visar fotografier på Galleri Brynästorget. Utställningen, ’Improvisation i bild’, pågår tom. 17/10. Mån-fre kl 10-16, lör kl 12-15. OBS! Ej söndag! Guidad visning alltid tisdagar, onsdagar, fredagar och lördagar kl 13.

Galleri K: Mats Pettersson i Galleri K med skulptur och måleri. Öppet lördag och söndag 12-15. tisdag till torsdag 12-17. Norra Kopparslagargatan 18.

Bomhus bibliotek: Reality Check. Hur är det att leva som ung muslim, same, afrosvensk, rom, östasiat eller jude i Sverige idag? Vad möts en av för fördomar och rasism? Utställningen är öppen under bibliotekets öppettider och vänder sig till unga och vuxna.

Galleri Kulturkiosken: ”Inblick i huvet på Valter Johansson” fram till 18:e oktober. Kl 16-20. Kulturkiosken, Timmermansg 4, Norra hörnet av gården vid Kulturhuset Gävle www.kulturkiosken.se

Länsmuseet: Tillfällig utställning: Sötvatten – en värld av liv, 19 september – 22 november. Glaciärer, älvar, bäckar, åar, våtmarker, sjöar, småvatten och tillfälliga vatten. Foton och filmer av Johan Hammar. Länsmuseet Gävleborg Södra Strandgatan 20. Öppettider: Tisdag – fredag 11-17. Lördag, söndag 12-16. Måndagar stängt. Fri entré!

Länsmuseet: Basutställningar på Länsmuseet Gävleborg. Rettigs Konstsalar. Länsmuseet Gävleborg äger en av landets största och mest betydande samlingar av svensk konst från 1600-talet till idag. Spår av liv. Forntidsutställning med föremål och berättelser från Gävleborgs län. Textila mönster & tekniker. Utforska studieskåp och lådor med textila tekniker, se större mattor och vävnader. Fråga bilden. Vad säger bilden om tider, normer och idéal? Möt fotograferna Carl Larsson och Anna Nygren från 1900-talets början. Cyrénsalen. Gunnar Cyrén – Design i silver, guld, glas och plast.

Gävle Fängelsemuseum: Öppet Tors – fre – lör kl. 12.00 – 16.00.

Mackmyra Bruk: Audioguide om bruket och människorna – 15 korta berättelser med en smartphone och QR-kod.

SANDVIKEN

Konsthallen: Kulturcentrum kl 12-19. Ossian Eckerman – utställning med konst där gränsen mellan det abstrakta och det figurativa är flytande. Med inspiration från äldre hantverkstraditioner och modernare konstformer. Fri entré!

Kulturcentrum: Fristadsmobilen. Fristadsmobilen är en vandrande och interaktiv konstinstallation med poesi som samlar tankar och ord på temat ”fristad”. Alla som vill får bidra med en dikt eller en tanke att hänga upp i mobilen. 1 oktober-29 oktober finns Fristadsmobilen på Kulturcentrum Sandviken.

SKUTSKÄR/ÄLVKARLEBY

Skutskärs bibliotek: Berit Norrbelius Lindberg har ställt ut sina färgglada lite kubistiska skepp och härliga fantasilandskap över hela Sverige i gallerier och på konstmässor. Biblioteket kl 10 – 16.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar