Månadens författare är – förstås – Sandvikenpoeten Stig Sjödin


Nu offentliggörs Region Gävleborgs tionde Månadens författare, i satsningen som ska lyfta fram länets tolv viktigaste författarskap, levande och döda.

Att Stig Sjödin finns med på listan är förstås rätt, och ungefär lika självklart som om Vatikanen skulle utse bibeln till månadens bok.

Denna vecka högtidlighålls som bekant sandvikenpoetens födelsedag, bland annat med utdelning av priset i hans namn.

Att Stig Sjödin finns med på listan är förstås rätt, och ungefär lika självklart som om Vatikanen skulle utse bibeln till månadens bok.

Stig Sjödin själv tilldelades bland annat Ferlinpriset och Bellmanpriset. Och den som vill bevisa hans relevans i dag kan nämna att hans genombrott, diktsamlingen Sotfragment från 1949, kommer att återutges i höst, med förord av AB kulturs Anna Sanvaresa.

Så här beskrivs han i ett pressmeddelande: “Stig Sjödin föddes i Sandviken i ett hem där det som mest bodde sju personer i ett rum och kök.  Han arbetade på järnverket som springpojke vilket gav honom oersättliga erfarenheter av alla järnbrukets vrår och skrymslen.

I Sotfragment träder Sjödin fram som arbetarförfattare genom sin skildring av industriarbetaren, dikterna är sprungna ur den egna konkreta upplevelsen av järnverket och beskriver bland annat ett inhumant klassamhälle och kroppsarbetarens människofientliga arbetsvillkor.”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar