Magnus Norman om nya livet – efter turbulenta året


Final som spelare 2000. Final som tränare för Robin Söderling 2009 och 2010. Fem år senare fick han äntligen lyfte pokalen på Philippe Chatrier tillsammans med Stan Wavrinka. Magnus Norman har andats Franska öppna genom åren – men för den första gången på väldigt länge är den tidigare storspelaren inte på plats. 

Tidigare i höstas bröt Norman ett framgångsrikt samarbete med Stan Wawrinka för att starta om livet på hemmaplan. Omställningen har varit stor. Han har skilt sig från sin fru och håller på att säljer sitt jättehus på Resarö i Stockholms skärgård. 

– Det är fortfarande till salu, men det har varit en del intressenter där, så jag tror att det kommer att säljas ganska snart. 

Magnus Norman lever dock fortsatt för tennisen och har precis avslutat ett ledningsmöte med Good to great (tennisakademin) när SportExpressen ringer upp. 

Franska öppna, som håller på att gå in slutfasen, har han dock inte släppt. 

– Jag har kollat en del, och det känns väldigt bra att vara på hemmaplan. Jag reste under tre år med Robin (Söderling) och sedan åtta år tillsammans med Stan (Wawrinka). Jag har varit ute mycket i världen, så jag känner inte något riktigt sug efter att vara där nere. 

Stan Wawrinka, som har haft skadeproblem under de senaste åren, fick dock ge sig redan i den tredje omgången mot det nya franska stjärnskottet Hugo Gaston som imponerade stort under årets mästerskap. 

Framgångsrikt samarbete

– Det är ju lite överraskande. Han (Gaston) spelar väldigt annorlunda. Det blir mycket stoppbollar vilket förstör motståndarens rytm. Men jag tyckte även Stan såg bra ut. Jag tycker han gjorde en helt okej tävling trots allt. 

Men trots att framgångsrika samarbetet, som resulterade i tre grand slam-titlar, är över har duon fortsatt kontakt. 

– Vi har kontakt som polare. Vi har en sådan relation, jag och Stan. Man vill alltid att det ska gå bra för honom. 

Svenskhoppet Mikael Ymer fick en tuff lottning när han ställdes mot Novak Djokovic redan i den första omgången. Magnus Norman tränade ”Micke” som tonåring och ser potentialen, trots att han bevisligen är långt ifrån att utmana de bästa spelarna. 

– Jag tycker att han har gått framåt. Han är mogen, men samtidigt har flera jämngamla spelare gått framåt mer än vad Mikael har gjort. Alla tränar hårt. Alla vill bli bättre. Mikael kommer att ha en jättebra karriär. Han har under de senaste åren lärt sig att träna hårt. Jag är inte alls involverad i hans tennis längre, det var jag när han var yngre, då var han lite lat av sig, men det är han inte längre. Han tar verkligen för sig och har mognat. 

Tog över som Söderlings tränare

Magnus Norman tog över som Robin Söderlings tränare 2008 och förde svensken till världstoppen. Norman kommer inte göra samma resa med Mikael Ymer – inte inom några år i alla fall. 

– Nej, han har bra folk runtomkring sig som hjälper honom som kan göra det minst lika bra som jag. Sen så har jag just nu inte motivation till att göra en sådan resa igen för det tar så mycket energi. Men det är fantastiskt kul, men jag behöver återhämta mig om jag ska göra någonting liknande igen. Nu ska jag vara hemma ett bra tag och fick tid med mina nära och kära. 

Novak Djokovic mot Rafael Nadal är enligt många spelarna som kommer att ställas mot varandra i finalen på söndag. Men Norman väljer att höja varningens finger för två outsiders. 

– Dominic Thiem har varit där och slagit Nadal någon gång. Men även Tsitsipas, det är en riktigt bra spelare. Jag bara väntar på att han ska smälla till på allvar i någon grand slam. 

TV: Tennisstjärnan har över två miljoner följareexpressen

Related posts

lämna en kommentar