Glädjande att Moderaterna i Gävle ser SD som en framtida samarbetspartner


Mycket har hänt sedan valet 2018. Förutom att Jimmie Åkesson och Ebba Busch åt köttbullar ihop förra sommaren och tog en kaffe med Ulf Kristersson förra hösten, så har Moderaterna formerat sig på den lokala nivån. Det är ett glädjande besked att William Elofsson och Moderaterna i Gävle ser Sverigedemokraterna som en framtida samarbetspartner.

Jag ser det som en naturlig utveckling av det förändrade politiska landskapet. Detta eftersom Moderaternas tidigare allianskolleger, Centerpartiet och Liberalerna, i ökad takt har gått mot en vänsterliberalisering. Samtidigt har Sverigedemokraterna och Moderaterna, på många sätt, en gemensam syn kring vilka samhällsfrågor som är viktiga att ta tag i.

LÄS MER I DEBATTEN:

Metz och Hort saknar trovärdighet i värderingsfrågor

Den moderata samhällsvisionen förvirrar

Moderaterna i Gävle har ett historiskt ansvar

Nu återstår bara Kristdemokraterna, där Ebba Busch har öppnat upp för att förhandla med SD i riksdagen. Tyvärr har man lokalt i Gävle gjort en annan bedömning inom KD och avvisar det samarbete som Moderaterna nu för fram, vilket jag beklagar. Att stå kvar vid ett ställningstagande, om att motsätta sig ett samarbete med SD, skulle bara riskera att den sittande vänsterliberala ledningen får fortsatta möjligheter att fördärva Gävle kommun. Paradoxalt nog kan detta, teoretiskt men också fullt möjligt, ske samtidigt som ett samarbete mellan SD, M och KD inleds i riksdagen.

Jag har dock full förståelse och respekt för att saker behöver processas i den takt som tiden kräver. Det forna Allianssamarbetet, som pågick under 14 års tid, har så klart satt sin prägel. Vi ser dock goda möjligheter framöver för KD att kunna genomföra sin politik tillsammans med oss och Moderaterna.

I grannkommunen Ockelbo har SD, M och KD, under lång tid, haft ett nära samarbete. Detta har resulterat i en gemensam oppositionsbudget. Där är vi nu redo för ett maktskifte och utmanar den sittande majoriteten bestående av Socialdemokraterna och Centerpartiet. Vi är öppna för fler lokala samarbeten i länet.

Ska vi på allvar kunna bryta den Socialdemokratiska maktfullkomligheten och ta tag i alla de samhällsproblem som sittande styrande politiker väljer att blunda för. Då finns det bara ett alternativ, och det är att börja inleda samtal över hela länet. Sverigedemokraterna har ökat väljarstödet för varje val som gått och blev i senaste valet andra största parti i Gävleborg.

Tillsammans kan vi få en mer konservativ riktning i politiken. Lag och ordning ska gälla och medborgare ska kunna känna sig trygga. Framför allt behövs en ny kursriktning inom migrationspolitiken. Socialdemokraterna saknar en vision för Gävle och har visat upp en tydlig oförmåga och trötthet inför de allvarliga problem som samhället står mitt upp i.

Min uppfattning är att både Moderaterna och Kristdemokraterna delar många beröringspunkter, inom olika sakfrågor, med Sverigedemokraterna. Till dessa kan särskilt nämnas migration och trygghetsfrågor. Att vi nu fått till konstruktiva samtal bådar gott inför framtida samarbeten.

Detta innebär nya möjligheter att på allvar kunna utmana Socialdemokraterna, på riktigt!

Roger Hedlund (SD), distriktsordförande och riksdagsledamot, Gävleborgarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar