Malmö FF:s supertalang Teddy Bergqvist försvann från Sverige


Han lirade ihop med Mattias Svanberg och Anel Ahmedhodzic hela vägen genom Malmö FF:s akademi, så även i de svenska ungdomslandslagen.

Sommaren 2017 ryktades Bergqvist till Roma och det var även i samma veva som MFF-talangen spelade U19-EM i Georgien och hoppade in i Champions League-kvalet mot makedonska Vardar.

Men sedan dess har det gått tyngre för den nu 21-årige anfallaren. Bergqvist fanns inte med i returen i Makedonien då han i stället lånades ut till Åtvidaberg i superettan. ÅFF åkte ur samma år och efter en succéfylld försäsong med MFF vintern därpå med två mål första två träningsmatcherna valde ändå allsvenska mästarna att låna ut Bergqvist på nytt – denna gång till Varberg som visade sig få slåss för sin överlevnad i landets andraserie. 

Teddy Bergqvist i kvalet mot Vardar.Foto: BILDBYRÅN

Missade allsvenska uppflyttningen 

Bergqvist fick inte den betydande roll av Joakim Persson som han önskade och efter kvalsegern mot Oskarshamn stod det klart att anfallaren gjort sin sista match i Hallandslaget. 

Från Kristianstad i division 1 säsongen därpå fick Bergqvist se på när Varberg oväntat slaktade superettan och tog steget upp till allsvenskan. 

– Jag är inte ett dugg förvånad ärligt talat. Det året som jag var i Varberg hade laget jävligt bra spelare. Jag kände att vi var mycket bättre än vad tabellen visade. Vi hade mycket boll, men det sista klingade inte och vi släppte in för många mål. Men ah, jag visste att både spelarna och tränarna var skitbra så att det blev allsvenskan till slut överraskar inte mig, berättar Bergqvist. 

”Jocke Persson tyckte jag var lat” 

Joakim Persson sa det inte rätt ut till mig i en intervju, men jag fick känslan av att han ansåg att du var lite lat under ditt år i Varberg?

– Haha, jag vet att han tyckte jag var lat! Jag är lite så som spelare, men så fort jag har bollen händer det något. Alltså jag förstår de som anser att jag är lite lat, men jag får ut mycket mer av offensiven om jag kan ta det lite lugnt ibland. 

Det blev 19 matcher (varav sju från start) och fem mål i superettan. Varför det inte blev fler starter och fler gjorda baljor i Varberg? Bergqvist medger att han kom fel in från början och att han och Persson inte klickade hundraprocentigt. 

– Jag skulle säga att jag har haft otur där jag varit, så väl i Åtvidaberg och Kristianstad där vi åkte ur och så då i Varberg… Jag var ju tänkt som en startspelare där, men så drog jag i väg med U19-landslaget till Rumänien för EM-kval. Jag missade därför Varbergs träningsläger och så även genrepet. Därför startade jag heller inte premiären, konstaterar Bergqvist och fortsätter:

– Jag hamnade på fel sida med Jocke. Jag tyckte att jag skulle starta. Jag tyckte inte att det skulle spela någon roll att jag var i väg med landslaget. Jag gick ner mig på grund av det tror jag. Det kändes som att Jocke inte trodde på mig. Det förstörde för självförtroendet.

Teddy Bergqvist fick inte vara med på Varbergs resa till allsvenskan 2019.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Relationen med Joakim Persson? Inte hundraprocentig.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

”Jag ville stanna i Malmö” 

Varför stannade du inte i Varberg?

– Jocke ville inte ha mig kvar, utbrister Bergqvist som egentligen inte ville till den halländska klubben från första början.

– Jag ville stanna i Malmö. Jag kände mig stark på försäsongen där 2018. Jag gjorde mål i två träningsmatcher på raken, men lånades ändå ut till Varberg. Jag hade precis varit på lån i Åtvidaberg och ville i stället vara kvar i MFF. 

Var det sportchef Daniel Andersson eller tränaren Magnus Pehrsson som beslutade om detta?

– Egentligen båda, men jag kan samtidigt inte säga att de tvingade mig. 

Bergqvists sejour i Kristianstad dit han alltså gick som Bosman efter att kontraktet gick ut med MFF blev ettårig och sedan i vintras spelar han sin fotboll i Helsingör, nykomling i danska andraligan.

”Säger att jag är den bästa han sett” 

Bergqvist spelar nu för Helsingör. Starten i klubben blev inte som han hoppades på.

– Jag skrev på i februari och kort senare kom coronan… Jag har haft otur även här. Sportchefen säger att jag är hur bra som helst, att jag är det bästa han sett i klubben och så vidare… Men jag gjorde ett beep-test (kondition) nu efter sommaren som de inte var nöjda med. Jag skulle inte säga att det var dåligt, men gränsen på testen i laget är väldigt högt och tyvärr verkar mycket grundas på det i laguttagningarna. De tycker att jag är jävligt bra, men att jag inte är tillräckligt bra tränad… Därför har det mest blivit inhopp. 

– Jag känner dock själv att jag gör det riktigt bra på träningarna och jag är självsäkrare i boxen än på jävligt länge kan jag säga. 

Det här med beep-testet, hur kommer det sig att du inte klarade det?

– Jag vet inte. Hur ska jag utrycka mig… Vissa är bara inte bra på beep-testet. Som sagt, jag tycker inte resultatet var dåligt och jag var inte långt efter de andra. Hade det varit så hade jag förstått. Men jag ska inte klaga på min situation. Laget har gjort det grymt bra i inledningen och anfallarna har nätat. Jag gillar tränaren och han har en intressant spelfilosofi, konstaterar Bergqvist som ändå suktar tillbaka till svensk fotboll.

– Jag vill gärna tillbaka till Sverige, sedan vilken nivå det handlar om får man väl se i så fall. Jag hade gjort kaos i superettan, utbrister han självsäkert. 

Är du en bättre spelare nu än när du var rejält haussad och hoppade in i CL-kvalet för MFF för drygt tre år sedan?

– Definitivt! Jag var ju bara 18 år då. Jag hade bra avslut redan då, men det var inte samma självsäkerhet som jag har nu inne i boxen. Nu vet jag verkligen direkt vad jag ska göra när jag får bollen. Avsluten har jag utvecklat varje säsong och känslan jag har är att jag kan göra mål på allting.

Teddy Bergqvist tillsammans med Mattias Svanberg på ett träningsläger i Dubai 2016.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Teddy Bergqvist och Mattias Svanberg firar SM-guldet 2016 efter en bortavinst mot Falkenberg.Foto: BILDBYRÅN

”Har fortfarande chans att hamna där Svanberg och Ahmedhodzic är” 

Medan Bergqvist haft tre tunga år bakom sig har jämngamla kompisarna Mattias Svanberg och Anel Ahmedhodzic som han känt i över ett decennium stormat fram. Svanberg är Serie A-proffs och svensk landslagsman medan Ahmedhodzic gör succé i MFF och valt bort Blågult för Bosnien där han finns med i den kommande Nations League-truppen. Man skulle kunna tänka sig att Bergqvist känner viss bitterhet, men det gör inte 21-åringen.

– Faktiskt inte. Hade jag varit 30 år gammal hade jag kanske gjort det, men jag har stor chans att fortfarande hamna där Mattias och Anel är. Så klart att jag inte är nöjd med var jag är just nu, men jag ger inte upp utan känner fortfarande att det finns massa möjligheter för mig!expressen

Related posts

lämna en kommentar