Lustgas utanför ICA Strömsbro väcker oro – kan ge permanenta skador


Det var i lördags när Annika Snäll var på ICA Strömsbro bredvid golfbanan för att fylla på sina gasoltuber som hon gjorde upptäckten. På ett bord låg det tre tomma 10-packförpackningar för lustgaspatroner.

– Då hajade jag till för att jag nyligen läst att det är skadligt. När jag tittade på marken såg jag att det låg massor av patroner där, säger Annika Snäll, som bor på Norrlandet.

Lustgas består av dikväveoxid och används förutom inom sjukvården även för sifoner för att exempelvis göra vispgrädde. Skillnaden mellan lustgaserna är dock att inom sjukvården är dikväveoxiden utblandad med 50 procent syre, medan den i sifonpatroner är 100 procent ren.

– Jag läste att det är vanligt att ungdomar drogar sig på det. Det är ett billigt rus och eftersom det är lagligt är det väldigt tillgängligt, säger Annika Snäll.

För att varna andra föräldrar skrev hon ett Facebookinlägg som hittills haft över 200 delningar.

Varje gång lustgasen inhaleras kvävs hjärnan under en kortare tid. Ett långvarigt missbruk kan leda till skador på ryggmärgen.

Sedan flera år har lustgas blivit en partydrogstrend runt om i Europa, inklusive Sverige. Ofta genom att fylla upp ballonger med lustgas som delas ut och sedan inhaleras.

– Utanför ICA Strömsbro står det ofta jättemånga EU-mopedbilar med lyset tänt när affären har stängt. Det har blivit ett tillhåll eftersom det inte är några föräldrar som hänger där på kvällarna och det är inga hus i närheten. Det betyder såklart inte att alla som hänger där håller på med lustgas, men uppenbarligen några av dem som var där på fredagskvällen, säger Annika Snäll.

Lustgas har varit ännu mer på agendan i Danmark, som haft tre dödsfall sedan 2016. Där finns en åldersgräns på 18 år och vuxna får bara köpa två patroner per gång. Stora patroner har förbjudits för privatpersoner.

– Jag tror ungdomar tolkar att det är ofarligt för att det är lagligt. Det känns onödigt och den stora faran är kanske inte vad som händer när man tar lustgas utan deras inställning att stoppa i sig saker som kanske inte är helt bra, säger Annika Snäll.

Johnny Gustafsson är drogsamordnare i Gävle kommun och menar att det blir svårare för föräldrar att ha koll när ruset är så kort av lustgasen. Förra året delade han ut vattenflaskor tillsammans med räddningstjänsten till gymnasieelever som spelade brännboll i Boulognerskogen. Några meter bort såg han hur elever helt öppet inhalerade lustgas genom ballonger.

– Helt vanliga ungdomar och så tog de sånt som en rolig grej. Det blev en jättemärklig situation, framför allt att man inte kan göra så mycket eftersom det inte är förbjudet. Det var första gången jag såg det på det sättet.

Hur påverkar att det är lagligt?

– Sånt har ungdomar koll på och det är därför de satt så öppet och intog det. Poliserna hade inget lagligt stöd att ta det när de kom dit.

Det är viktigt att föräldrarna försöker hålla koll och prata med sina tonåringar om riskerna, enligt Johnny Gustafsson.

– Nu är inte lustgas det mest utbredda, men det är alltid viktigt som förälder att ha koll på vad ungdomar kan komma i kontakt med. Vi vuxna ligger oftast efter och om vi inte har kunskapen blir det svårt att argumentera, säger han.

Enligt Region Gävleborg har varken akutmottagningarna i Gävle eller Hudiksvall vårdat patienter som råkat illa ut på grund av lustgas.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar