Lars Høgh höll brandtal under Danish Rainbow Awards


Lars Høgh fanns på plats under helgens Danish Rainbow Awards för att dela ut årets sportpris.

Ett pris som tilldelades Pernille Harder, för dennes kärleksbild med Magdalena Eriksson från VM-åttondelen förra sommaren.

Men innan Harder ropades ut som vinnare lättade Lars Høgh på sitt hjärta, i ett tal som enligt danska BT minst sagt fångade publikens stora intresse. 

– Hej allihopa. Min svåger, han är homosexuell, han heter Jakob. Han är också läkare. Han är gift med Henrik, som är rörmockare. Och de är två underbara människor, inledde Høgh.

BT rapporterar att hela salen tystnade under tiden Lars Høgh höll sitt passionerade tal. Den panorerande kameran fångade hur allas blickar var spända mot scenen.

– Vi har några vänner som heter Steven och Thomas, som är homosexuella. Vi älskar att gå hem till Steven och Thomas. Steven är en otrolig fotograf. Thomas är en duktig kock på Lundsgaard Gods. Det är i min närmaste krets som detta pågår. Jag har varit aktiv inom fotbollen i mer än 40 år, och jag har aldrig mött en homosexuell.  

Lars Høgh var trogen sitt Odense under karriären – han var bland annat med och slog ut giganten Real Madrid ur Uefa-cupen.Foto: IMAGO/IBL

”Det var tortyr”

Under sin aktiva spelarkarriär var Lars Høgh trogen sin hemstadsklubb Odense BK, där han gjorde över 800 matcher. Numera arbetar han som målvaktstränare i Bröndby, men han har även varit verksam i danska landslaget.

Både som ledare under Åge Hareide, och som spelare med åtta landskamper på sitt cv.

– Det är skadligt. Att man i 40 år haft med fotbollen att göra men aldrig mött en homosexuell. Vi måste göra något åt det, sa Lars Høgh under sitt tal, och möttes av rungande applåder.

Den profilstarka målvakten fortsatte:

– Jag minns från min ungdom, som andra också har upplevt, när man gjorde första- och andraval till fotbollen. Det var en tortyr. De två som fick stå tillbaka var alltid samma personer, och jag får samma känsla när jag ser homosexuella som inte får plats i vår fotboll.

FCK-stjärna satte ner foten

Lars Høgh passade även på att ösa beröm över den offensiva stjärnan Viktor Fischer. Redan förra våren satte FC Köpenhamn-anfallaren homofobiska tillmälen från läktarplats på den danska agendan, genom att svara på rop och skrik från Odense-supportrar med en slängkyss.

Efter det fick Viktor Fischer prisets ”Årets hetero”.

– Det var starkt av Viktor, sa Lars Høgh, och fortsatte senare:

– Fotbollen är en världssport, som samlar folk. Vi exkluderar inte folk. Vi samlar folk, det är vi väldigt bra på att göra och det måste vi fortsätta vara. Alla måste vara en del av detta. Om det finns någon där ute, på elitnivå eller breddnivå, som tror att de är ensamma så måste de veta att det finns många som står upp för dem.

– Jag är en av dem, och det finns många andra också.

TV: Stjärnorna som gjort bort sig under sina presentationerexpressen

Related posts

lämna en kommentar