Entré ungdom till högstbjudande – så ska Hofors fritidsgård drivas i framtiden


I förra veckan berättade tidningen om oron på Entré ungdom i Hofors. Fritidsgården och kulturskolan får bara 2,5 miljoner kronor att röra sig med nästa år – betydligt mindre än årets budget på 4,1 miljoner.

LÄS ÄVEN: Sparkrav på Entré ungdom – tonåringar oroliga för fritidsgårdens framtid: “Alternativen är dåliga”

Två möjliga lösningar diskuterades i barn- och utbildningsnämnden (BUN). Antingen skulle Entré ungdom kunna bli en del av Petreskolan, eller så skulle verksamheten kunna läggas ut på entreprenad.

Nu har BUN fattat sitt beslut. En förening eller ett studieförbund ska, genom en upphandling, ta över fritidsgården och kulturskolan.

– Föreningslivet kan söka statsbidrag som en kommun eller skola inte kan få, kommenterade nämndens ordförande Daniel Johansson (S) i förra veckan.

Politikerna uppskattar att beslutet kan leda till ett tillskott på 500 000-600 000 kronor. Ett annat skäl till beslutet är att barnen och ungdomarna inte vill vara på skolan, när de är lediga.

Besökare på Entré ungdom har fått informationen att ABF kan tänkas ta över. Fritidsgården och kulturskolan har redan nära kontakter med ABF, som också har sina lokaler i Folkets hus.

– Om det blir ABF blir det nog mindre personal. Helst vill man att alla ska vara kvar, kommenterade Elin och hennes kompisar som besökte fritidsgården.

Om det blir just ABF är inte bestämt – när kommunen upphandlar driften, ska vilket studieförbund eller vilken förening som helst kunna lägga anbud.

Fritidsklubben för yngre barn ska flyttas ut till fritidshemmen på mellanstadieskolorna.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar