Emil Forsberg om kritiken mot Zlatan Ibrahimovic: ”Fegt”


Emil Forsberg har fått en flygande start på säsongen i tyska Bundesliga. Hans RB Leipzig toppar ligan efter tre omgångar och Forsberg själv har gjort två mål och två framspelningar på de tre första matcherna. Senast låg han bakom offensiven som sänkte Schalke 04 med 4-0. 

– Det har varit en fantastisk säsongsstart för oss, vi är i toppen och har börjat riktigt bra. Dessutom har vi spelat fin fotboll. Förutom en kort period i matchen mot Leverkusen där vi var rätt dåliga, har vi öst på framåt och skapat målchanser hela tiden. 

– Så man kan lugnt säga att det är kul att spela fotboll just nu, säger han. 

Vad säger du om er senaste match mot Schalke 04?

– Det har varit en bra start på säsongen för laget och vi gjorde en grym match mot Schalke. Det mesta fungerade för oss offensivt och vi vann välförtjänt. 

Du fick inte målet mot Schalke, men var iblandad i mycket offensivt. Vad säger du om din egen start på säsongen? 

– Nej, det räknades väl som självmål till slut, men bollen hade väl gått i mål även om backen inte rört den. Men jag har fått vara skadefri och känt mig i bra form länge och det är roligt att spela. Men nu ska man inte gå ut och snacka för mycket heller, det är tidigt på säsongen. 

– Nu gäller det att fortsätta leverera och spela på en hög nivå. 

”Vi känns mer flexibla i år”

 Vad känner du att ni i Leipzig har på gång den här säsongen?

– Vi har fortfarande ett ungt lag och vi har blivit av med Timo Werner, som väl gjorde över 30 mål förra säsongen. Klart att det kommer märkas. Men vi känns lite mer flexibla i år. Vi kan laborera mer med vårt sätt att spela och hitta lösningar när vi behöver. Ta matchen mot Schalke till exempel. Där spelade jag anfallare, eller falsk nia. 

– Julian Nagelsmann är en oerhört noggrann tränare, otroligt duktig. Han vet vad han vill, ger klara direktiv till spelarna och kan även ge oss fria tyglar. Vi vet att det kommer bli en tuff säsong, för Bayern är bra, Dortmund likaså.

– Men vi vet att vi kan vara med och utmana i toppen. Det har vi visat förr. 

Tränaren Julian Nagelsmann har sagt att du stannar i klubben och Leipzig har sagt att du inte kommer säljas. Hur ser du på det?

– Det är väl kul och det visar att man gjort något bra. Jag har väl haft chansen att gå till ett par större klubbar i Europa tidigare, men då har klubben sagt nej och inte velat sälja då heller. Det får man respektera och jag trivs dessutom väldigt bra i Leipzig. 

– Enligt mig är vi ett topplag i Europa och vi spelar i Champions League, samtidigt trivs familjen väldigt bra här också så då är det bara att njuta och det finns ingen anledning att gå någonstans då. Jag har varit med den här klubben länge nu och kom hit när vi låg i Zweite Bundesliga och fått vara med på den här resan vi gjort. 

– Det är något jag är jättestolt över. 

Forsberg firar drömmålet mot Bayer Leverkusen.Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Tuff lottning i Champions League

Vad säger du om er Champions League-lottning då med PSG, Manchester United och Istanbul Basaksehir i samma grupp? 

– En tuff grupp så klart. Vi blev ju utslagna av PSG i semifinalen senast så där har vi revansch att utkräva. Klart att det kommer att bli tufft men det är sådana här matcher man inspireras av och det är de här matcherna man vill spela som fotbollspelare. 

Hur blir det att möta landslagspolaren Victor Nilsson Lindelöf när ni möter Manchester United?

– Klart det blir spännande och roligt. Det är ju självklart något vi kommer att snacka om under landslagssamlingen nu. ”Vigge” är en duktig spelare och jag ser fram emot matcherna. 

Hur har ni i Leipzig klarat Corona-pandemin?

– I det område där vi bor har vi klarat oss bra hittills. Det finns delar i Tyskland som är mycket hårdare drabbade. Nu såg jag till exempel att Ludde Augustinsson stoppades från att åka till Ryssland på grund av det. Jag vet inte heller om jag kommer att åka, jag måste kolla om det är värt att ta den risken. Det går ju inte om jag riskerar att få sitta i karantän när jag ska tillbaka, men det är en diskussion vi får ta när vi är på plats med landslaget i Stockholm och med klubben och hur det ser ut. 

– Jag kommer ju till samlingen på måndag. 

Ni möter Portugal och Kroatien i Nations League. Dina tankar om de matcherna?

– Det kommer bli tufft, det är två av världens bästa länder vi möter. Men vi vet att vi kan slå vilket lag som helst, det har vi visat tidigare. Nu kommer vi från två förluster och ska försöka studsa tillbaka efter de matcherna. 

– Det tror jag vi kan göra. 

Dejan Kulusevski har kommit in i landslaget och spelade från start senast. Vad tror du om möjligheterna att ni spelar på var sin kant på mittfältet. Blir det för offensivt då?

– En jättefin kille och en väldigt duktig fotbollspelare. Han har en otrolig potential. Vi gillar ju att lira och spela boll båda två och vi har väldigt kul på träningarna tillsammans och gillar att spela ihop. 

– Han har en otrolig fysik och även han är van att jobba hårt i defensiven. Men sedan är det Janne som tar ut laget.

Forsberg försvarar Zlatan

En sak som fick stor uppmärksamhet och blev en snackis i landslagssammanhang för någon vecka sedan var när TV4-profilen Olof Lundh släppte boken ”Landslaget enligt Lundh”, där flera anonyma källor vittnade om Zlatan Ibrahimovics särställning i landslaget och hur stjärnan behandlade medspelare illa. Dessutom gick en anonym landslagsledare ut i Sportbladet och kritiserade Zlatan för att ägna sig åt vuxenmobbning och menade att visa saker var så grova att det borde polisanmälts. 

– Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett skulle ha polisanmält. Det var hemskt, sa en mångårig landslagsledare anonymt till Sportbladet. 

Emil Forsberg delar inte bilden av Zlatan Ibrahimovic, som han spelade med under flera år i Blågult. 

– Egentligen vill jag inte kommentera så mycket, men jag tycker det är konstigt att någon kommer anonymt nu och pratar när det var över fyra år sedan Zlatan slutade i landslaget och det var saker som hänt för så längesedan. Det är fegt om du frågar mig, att inte kunna stå för det man säger. 

– Jag kan bara tala för mig själv och jag har aldrig upplevt något sådant från Zlatan i landslaget under de åren vi spelade tillsammans. 

Zlatan Ibrahimovic i landslaget 2016.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Betydde mycket för mig”

På ett personligt plan har Emil Forsberg upplevt en tung tid. Han har förlorat både sin farmor Maj-Britt och sin farfar Lennart inom loppet av några månader. Farfar Lennart var en legendarisk fotbollsspelare i Gif Sundsvall, och debuterade precis som Emil i ”Giffarna” när han var 17 år. Han hade en framgångsrik karriär i Sundsvall på 50-talet innan han gick vidare till Djurgården. 

– Farfar hade ett långt och fint liv. Han blev 92 år. Han har varit med under hela min uppväxt och jag spelade fotboll med honom och det är klart att han har betytt mycket för mig. Mormor somnade in några månader innan och de begravdes tillsammans. Det blev ett fint avslut för familjen. Jag tror att farfar berörde många när han spelade, även om han lade av tidigt. 

– Man har varit ledsen, men det kändes fint på något vis att han fick vara frisk så pass länge som han var. 

 

Ekdal kommenterar anklagelserna mot Zlatanexpressen

Related posts

lämna en kommentar