BILDEXTRA: Fullt ös hos hundmassören Maria när jaktsäsongen startar: “Det är inget hund-spa”


Åker man av 272:an söder om Årsunda, in på Lingbokroken, kommer man till en stor röd lada. I ena änden har massören Maria Boström inrett ett litet mysigt rum.

På fredagseftermiddagen tar hon emot labradoren Astrid. Tiken har varit här tidigare.

– Jo, vi har varit här flera gånger. Även med familjens gamla hund Elsa, när hon levde. Hon mådde jättebra av att komma hit i slutet av sin levnadstid, säger Matte Lotta Andersson.

Med bakluckan öppen lämnas Astrids några månader gamla valpar i hundburen i bilen.

Kolla in bilder längre ner i artikeln:

Maria Boström jobbar till vardags med personalfrågor inom Sandvikens kommun men 2014 utbildade hon sig till friskvårdskonsulent och massageterapeut för hund och efter utbildningen startade hon Marias Hundhälsa.

Huvudsyftet är att förebygga skador och förbättra hundars hälsa både fysiskt och mentalt. En del i det arbetet är massage.

Stela muskler, problem med leder, smärta vid rörelser och dålig cirkulation är några bekymmer som kan förebyggas eller lindras med massage.

Jaktsäsongen har så smått kommit igång och inom jaktvärlden har intresset för hundmassage ökat.

– Bland annat för att minska muskelspänning och sen är det dessutom skadeförebyggande. Men de kommer även hit efter jakten, hundarna kan vara helt stela i kroppen efter dagar i skogen. Nu har jag faktiskt fullt upp överlag men det är inget hund-spa det här, utan sättet man kommer åt musklerna är speciellt, djupgående, medicinsk massage, säger Maria Boström.

Maria behöver inte massera sin kund Astrid speciellt länge.

– Se så tydligt det är att blodet flödar bättre i musklerna. Hon är alldeles varm och hennes slemhinnor är rödare nu än de var när hon kom hit.

Precis som när en människa fått massage måste labradoren Astrid resa sig försiktigt då det kan snurra till ordentligt i huvudet. Nu var Astrid redan i bra skick men så här efter behandlingen märks det att hon är mer avslappnad. Fram tills hon kommer ut vill säga.

– Där har vi dina valpar, de undrar nog vart du varit, skrattar matte Lotta Andersson.

Bilder:

Fler bilder följer:arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar