Jennifer Kücükaslan om drömjobbet – hon inte ville ha


– Min första instinkt var nej, absolut inte, det kommer inte hända.

Jennifer Kücükaslan, 31, blev erbjuden ett av de mest eftertraktade fotbollsjobben i Sverige – programledare för Premier League-studion.

I flera år tidigare styrde hon sändningarna som producent. Men att ta steget ut till studion var inget hon hade drömt.

Istället var det hennes chefer som frågade.

– Jag gick och tänkte på det och insåg att man inte kan säga nej till en sån här chans. Men det krävdes en ganska lång övervägning för att jag skulle våga. Just för att jag vet vad det innebär, att man på något sätt blir en offentlig person och blir bedömd. Och särskilt inom sportvärlden, som ung okänd tjej.

Kunskapsbiten var inget som oroade henne. Det var hur publiken skulle reagera. 

– Jag vet att jag kan engelsk fotboll eftersom jag följt den i 20 års tid och jobbar så otroligt nära den i sex års tid nu. Jag kände att jag sitter på kompetensen att göra det här jobbet.

– Utan det var mer det här, jag vet det men alla andra vet inte det och hur kommer de döma mig? Vad kommer de tänka? Varför har hon fått det där jobbet?

Lämnade Sveriges radio för Viaplay

Karriären fram till programledarjobbet gick via Sveriges radio och startade på lokaltidningen hemma i Södertälje som 16-åring.

Till sist fanns bara tv kvar att testa.

– Jag hade jag jobbat med nyheter och samhällsprogram, och var ganska mätt på det. Det var i en period där det var ett ganska tungt läge i världen, ingenting mot vad det är nu egentligen. Men SD hade kommit in i riksdagen och vi hade mycket diskussioner på redaktionen om hur vi skulle hantera det. Jag bara kände att nu vill jag jobba med något som bara är roligt, och det absolut roligaste jag vet är engelsk fotboll.

Redan vid tolv års ålder föll Jennifer Kücükaslan för just den engelska fotbollen.

– Jag minns väldigt tydligt att jag var hemma uttråkad en dag och hade inget och läsa och hittade min brors fotbollstidning. I den var det ett långt reportage om David Beckham. Det var så bra berättat om inte bara att han var en bra fotbollsspelare utan en ny typ av superstjärna. Jag blev så fascinerad av den berättelsen och ville börja titta.

Helgernas fylldes med Premier League i Viaplay och när hon skulle söka ett tv-jobb var valet enkelt.

– Jag tyckte de var bäst i Sverige på att göra tv och då vill jag jobba med de som är bäst.

”Jag har saknat folk med min bakgrund”

Premier League är i gång för säsongen och Jennifer Kücükaslan har gått in i sin andra säsong som programledare.

Hur har mottagandet från publiken varit?

– Blandat… jag skulle säga att den absoluta majoriteten har varit positiv och väldigt snäll och generös. Det har kommit några otrevliga meddelande, det förvånade mig. Inte att folk skulle vara kritiska, det ligger nästa i människans natur att vara kritisk mot det som är nytt. Men att de aktivt skulle söka upp mig och skicka negativa meddelanden eller rent hat. Jag har så svårt att förstå att man gör det.

Hon sticker ut från sina kolleger, dels för att hon är kvinna, men också för att hon har invandrarbakgrund.

– Jag är uppvuxen med kvinnliga programledare och reportrar, det har aldrig varit i majoritet eller varit 50/50. Men det har funnits förebilder där på vägen. Däremot har jag saknat folk med min bakgrund, det har funnits några killar men inte jättemycket på den fronten heller.

– Det är lite mer ovant. Det för mig har nästan den biten av representation varit viktigare, men jag ser bara det som något positivt. Det är klart att det säkert hade varit skönare för mig att göra mitt jobb om alla vara mer på tåget, jättemånga är med på tåget men alla är inte det än. Det gör att jag har något mer att bevisa. Jag hoppas det visar fler med min bakgrund att man kan och får ta den här platsen.

LÄS MER: ”Jag ville inte göra en grej av mitt efternamn”
LÄS MER: Johanna Frisk klar som ny tv-expert

 

Svenskarna som blivit ligamästare i Englandexpressen

Related posts

lämna en kommentar