Drottninggatan snart klar – träd, konst och dricksvattenfontän i 36-miljonerssatsningen


Det är hon som varit ansvarig för ombyggnaden tillsammans med landskapsarkitekten Anna-Karin Gävert.

Det är hennes visioner som hon gradvis fått se förverkligas.

– När belysningen kom på plats var det nästan som att gå in i den där 3D-visualiseringen som vi hade tagit fram, säger Anna-Karin Gävert, påtagligt nöjd.

Belysningen längs gatan hänger från vajrar som sträcker sig tvärs över gatan. De ska påminna om liljekonvaljer och ge ett tryggt, jämnt ljus i hela gaturummet, dygnet runt.

Dagtid får förstås solen stå för belysningen. Här och där längs det nu jämna, stenlagda stråket står möbler utplacerade. Ibland soffor, ibland enstaka bord. Några är vinklade för att man ska kunna sitta och lapa i sig av solens strålar. Andra står i skuggan under ett träd. Det ska finnas olika möjligheter för olika situationer.

– Här till exempel är det tänkt att man ska kunna sitta och äta sin lunch, säger Anna-Karin Gävert och pekar på en matsalsgrupp alldeles utanför Realgymnasiet.

Närmare Länsförsäkringar finns två stora uppvärmda sittkuddar i sten, formgivna för att likna läkerolaskar. Det är markvärme i hela gatan, från Centralplan till Esplanaden, och även en bit in på tvärgatorna där nya cykelställ placerats ut. Tanken är att de ska gå att använda året runt.

I de samråd som hölls med både handlare, fastighetsägare och allmänhet inför upprustningen var en fråga som väldigt många nämnde vilket skräpigt intryck de många cyklarna gjorde. Särskilt i de sista kvarteren närmast centralen.

– Vi hoppas att cyklisterna ska ha hittat till Nygatan. Kanske måste vi märka upp ännu tydligare där, säger Anna-Karin Gävert.

För även om det inte är förbjudet att cykla på Drottninggatan (vilket många tycks tro), är det inte rätt miljö för den som vill susa fram i hög fart till eller från tåget.

Anna-Karin Gävert pratar i stället om ett stråk att strosa på. I stället för att gå. Det är en viss skillnad i tempo.

– Här ska man kunna sitta och spana på folk. Det är en del av stadslivet, säger hon.

Något annat som efterfrågats på gatan är ett mysigt fik. Men det är inget som kommunen lägger sig i, utan en fråga för fastighetsägarna, konstaterar Maria Dahlgren.

Hon har märkt en vilja från fastighetsägarna att vara med och bidra till gatans uppfräschning. Flera har tagit initiativ till att snygga till sina fasader, konstaterar hon.

Den sjunde november blir det någon form av invigning. Men det ordet får man inte använda. Ett arrangemang av den kalibern kräver tillstånd och innebär begränsningar i hur många som får samlas på samma plats.

– Vi kommer att uppmärksamma att vi är klara, men vi kan inte ha några programpunkter. Vi kommer att sprida ut oss längs gatan, bjuda på musik, knyta an till cirkusåret. Kanske bjuda på popcorn till de som passerar förbi, säger Anna-Karin Gävert och tillägger:

– Vi vågar knappt säga firande.

Till dess ska utöver belysningen och träden även ett antal flyttbara urnor med höstväxtlighet placeras ut. På en sockel utanför Länsförsäkringar hamnar ett specialbeställt konstverk, Ebba Bohlins “Stapelstaden”.

Och så “walk of fame” förstås. Ett antal Gävlekändisar som tar plats mellan Ica Spegeln och Familjens jurist. Två meter höga silhuettfigurer i ett reflekterande material.

– Här ska man kunna spegla sig i en kändis, säger Anna-Karin Gävert.

Hon tvekar inte när hon får frågan om hon är nöjd med hur Drottninggatan blev.

– En del i den nya gestaltningen var att knyta ihop Centralplan med Stortorget. Och det tycker jag att vi har lyckats med. Här finns anledning till ett leende. Jag blir glad varje gång jag går förbi här, säger hon.

Men det kostade 36 miljoner. Det är, för att citera en före detta riksdagsledamot från Gävle, väldigt mycket pengar.

– Summan är politiskt beslutad och det är en prioritering som de har gjort, säger Maria Dahlgren.

– Och personligen, utifrån min profession, tror jag att det skapar mervärden, säger Anna-Karin Gävert.

Hur mäter man dem?

– Det är svårt att mäta känslor. Men jag hoppas att många upplever att det känns bra, och positivt. Vi har skapat utrymme för människor. Inte bara cykelställ och snöhögar.



arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar