Den skeva maktbalansen i förhållandet mellan Brynäs och supportrarna


Man måste ge Brynäs IF att de är finurliga. Varenda litet, litet svalt till halvljummet engagemang där ute i landet ska omvandlas till kronor in till Gävles stolta hockeylag.

Här följer en punktlista som är tänkt att visa exakt hur finurliga Brynäs är:

* Trots att coronan hänger över oss och elithockeyklubbarna larmar om att det kan bli konkurser så har de lyckas få in två riktigt tunga nyförvärv till herrlaget bland annat genom en swishkampanj bland klubbens anhängare. Sannolikt var Simon Bertilsson och Patrik Berglund redan klara innan swishkampanjen, för hade Brynäs verkligen kunnat svälja stoltheten och gått ut med “Jahopp, det bidde visste inte tillräckligt med pengar” när de till och med pekat på exakt vilka två spelare som skulle in? Det hade blivit pinsamt. Bättre då kanske att mjölka några extra slantar ur supporterskaran för att minska smärtfaktorn i den summa storsponsorn Monitor var redo att gå in med.

* Trots att många av anhängarna redan betalar medlemskap och säsongskort för att se matcherna på plats och handla i Brynäs kiosker och barer, samt betalar in en saftig summa till Cmore varje månad vars TV-avtal med SHL ger Brynäs ett antal miljoner så har de kokat ihop konceptet “Privatpartner”. Vilket i princip är ett plusabonnemang på “exklusivt innehåll” från Brynäs. Lokaltidningarna som bevakar Brynäs lär väl i alla fall skaffa ett konto.

* Sedan har vi slutligen Brynäskraft, den sista komponenten i den oheliga treenigheten som ska dammsuga upp varenda potentiellt Brynäsmärkt krona i riket. Det är ett samarbete mellan Gävle Energi och Brynäs vars syfte är att upprätta en riktig “win-win situation”. Gävle Energi kan sälja mer el till resten av Sverige genom alla brynäsare som bor på andra platser och Brynäs kan i sin tur få ut någon extra slant av de som stöttar på håll. “Kling, kling, kling, kling” låter det i metallröret till Brynäs pengadammsugare. Ett tillfredsställande ljud.

#Tillsammans skriver de som jobbar i Brynäs organisation i sociala medier. Men det kostar onekligen att vara tillsammans med Brynäs. Kärleken hos supportrarna till Brynäs är ovillkorlig men kärleken i omvänd riktning kommer med ett pris som bara blir dyrare och dyrare. Det är ett förhållande där maktbalansen är skev och den ena parten utnyttjar det till fullo.

Supportrarna undrar “När ska det kännas som 2012 igen, då allt var så härligt och vackert och det var fjärilar i magen?”.

Brynäs svarar “Vilket år som helst nu! Om du bara skulle kunna teckna det här avtalet så… blir det nog bättre igen ska du se.”.

Men visst. Det är väl kanske så här finurlig (manipulativ?) en klubb måste vara för att nå en ny storhetstid i det moderna elitidrottslandskapet. Alla finurligheter tåls dock definitivt att staplas på varandra för att det ska bli tydligt vad som händer.

Veckans…

…mest provocerande:

Brynäskraft igen. Nej, jag har inte glömt hur Gävle Energi behandlade hemlösa utanför en av deras pumpstationer i vintras. Minns ni stängslet? Hur de vände bort värmeutblåset från de hemlösa som försökte få vila? De borde ha startat hemlöskraft istället.

…inte så gatusmarta:

Moderaterna som gormar om att andra partier vill “FÖRBJUDA BILEN!” när en gatsnutt vid Gavleån är avstängd så att inte bilar ska rasa rätt ner i ån.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar