Alexander Galante Carlström kritisk mot Falun: ”Tagit oss för givet”


I en intervju med Dalarnas Tidningar, inspirerad av Netflixdokumentären ”The Last Dance” om basketlaget Chicago Bulls, ombads Faluns tränare Thomas Brottman att jämföra sina spelare med basketstjärnorna tidigare i somras.

Emil Johansson blev Dennis Rodman, Rasmus Enström liknades vid Scottie Pippen – och Alexander Galante Carlström fick symbolisera Michael Jordan.

– Wow, det visste jag faktiskt inte. Men det är ju det största man kan få höra. Jag tittade på den dokumentären och man fick rysningar, säger Faluns målkung när SportExpressen träffar honom inför premiären av SSL.

Förutom att Michael Jordan, precis som Galante Carlström, öste in poäng under sin karriär finns det likheter i karaktären.

– Jag ska inte säga att jag förstår jämförelsen så, för jag är absolut inte så bra som han var. Men jag har sett vilka krav han ställer på sin omgivning, och det gör jag med. Jag har sagt att ”ni är mycket bättre än mig på att passa, springa med bollen och utmana – men när jag väl har skottläge ska jag ha bollen”. De kraven måste man kunna ställa på sina medspelare, för de vill att jag ska vara hundraprocentig när jag får bollen, säger han.

Om jag inte får bollen när jag ska ha den säger jag till. Annars kommer jag förmodligen slå en klubba i sargen eller öppna munnen när jag kommer till båset.

Hundraprocentig har han kanske inte varit, men det är inte långt därifrån. Alexander Galante Carlström har öst in mål i högsta serien i många år och vunnit målligan de senaste sex åren. 

Får man tro honom själv så talar inget för att det ska bli ändring på det den här säsongen.

– När jag tappar drivkraften att göra mål kan jag sluta, det är det som driver mig. Jag vet att om jag gör en bra match och många mål så vinner förmodligen Falun. Och jag har alltid som mål att vinna målligan, säger han.

Ser du några som kan hota dig?

– Några stycken finns det så klart, men nu har ingen varit i närheten de senaste säsongerna. Marcus Johansson och Andreas Stefansson har varit där uppe några år och Albin Sjögren är duktig på att göra mål. Det finns så klart många bra målskyttar, men sedan ska jag alltid vara överst. Det är min plan.

Galante Carlström fortsätter:

– Om jag gör mitt så finns ingen som kan slå mig. Och så måste man tänka. Det finns ingen annan som gjort över 60 mål så då vet jag att jag vinner om jag gör mitt. Skulle någon annan ha en magisk säsong är det bara säga grattis, men det ska mycket till.

En skadekänning gjorde att Galante Carlström körde rehab med tio dagar till premiären. ”Men det ska inte vara någon fara för spel”, meddelar han.Foto: Oskar Lund

Hur många år till Alexander Galante Carlström levererar mål i Faluns tröja återstår att se. Avtalet med klubben går ut efter årets säsong och någon dialog om framtiden är ännu inte i gång.

Något han är kritisk till.

– Det är något som Falun varit dåliga på genom åren, de har tagit oss för givet och varit ute sent, säger han.

– Vi får se vad de har att komma med, allt ska klaffa nu när man har familj. Men jag har absolut som mål att spela ett VM till i alla fall och sedan får vi se hur kroppen känns. Att fortsätta spela några år till är tanken.

Och om du inte kommer överens med Falun, är det Sverige eller ett utlandsäventyr som gäller då?

– Skulle jag inte komma överens med Falun tror jag Sverige är ganska givet, jag tror inte det blir utomlands. Barnen är två och fyra år och ska börja förskolans högre klasser och min fru har ett jobb som hon trivs med.

Han fortsätter:

– Skulle det komma ett jätteavtal från Schweiz får man så klart sätta sig ned och prata med familjen, men än så länge har ingen hört av sig. Det får de i och för sig inte eftersom jag har kontrakt men det brukar finnas fula fiska inom innebandyn. Så ibland brukar telefonen ringa.

Målligan 2019/20

Alexander Galante Carlström, Falun, 62

Jan Zaugg, Mullsjö, 43

Marcus Johansson, Kalmarsund, 37

Gustav Fritzell, Pixbo, 36

Jonathan Nilsson, Helsingborg, 35

Andreas Stefansson, Pixbo, 35

En flytt till proffslivet i Schweiz verkar med andra ord inte vara så aktuell i dagsläget. Men för några år sedan var det däremot nära.

– Innan jag skrev på kontraktet med Falun funderade jag på det. Det är mer pengar och alltid kul med ett miljöombyte. Då tyckte jag ändå vi hade en så bra period med Falun och kände att jag fick ut det jag ville, och det blev ju rätt. Vi har ju vunnit några guld till.

Hur stor var skillnaden ekonomiskt?

– Det var dubbelt upp vad jag har i dag ungefär.

Har någon svensk klubb försökt värva dig från Falun?

– Faktiskt inte. Jag vet inte om klubbarna tänker att jag är Falun trogen, det var inte ens någon som hörde av sig när mitt kontrakt gick ut förra gången. Jag var väl ganska tydlig med att jag ville stanna, men lite märkligt är det. Antingen vill de inte ha mig, eller så tog de för givet att jag skulle stanna.

Alexander Galante Carlström ler. Att andra klubbar gärna skulle ha honom i sin laguppställning förstår han naturligtvis själv.

Alexander Galante Carlström i sin roll som instruktör på innebandygymnasiet. Ett jobb han lägger ungefär åtta timmar i veckan på.Foto: Oskar Lund

Slog poängrekord

I nuläget kombinerar forwarden innebandykarriären med att jobba ungefär åtta timmar i veckan på ett innebandygymnasium som instruktör.

När SportExpressen är på plats under en sådan lektion är det föga förvånande 31-åringen som för statistik och har koll på vilka av spelarna som går mål och assist under internmatchen.

– Spelare som säger att de inte tittar i poängligan ljuger, jag vet om när jag leder eller ligger efter. Sedan tror jag inte man ska fästa sig vid det och tänka ”fan, nu ligger jag tio poäng efter.” Falun är ett lag som alltid varit offensivt och gjort många mål och eftersom jag är en offensiv spelare som spelar power play och box play ska jag göra mina mål, säger han.

Förra säsongen blev det över 60 – samtidigt som Falun som lag slog poängrekord i grundserien.

Sedan tog säsongen plötsligt slut.

Galante Carlströms målfacit i grundserien av SSL – år för år

2019/20: 62 (vinst i målligan)

2018/19: 54 (vinst i målligan)

2017/18: 42 (vinst i målligan)

2016/17: 68 (vinst i målligan)

2015/16: 47 (vinst i målligan)

2014/15: 40 (vinst i målligan)

2013/14: 48 (tvåa i målligan bakom Patrik Malmström, 50) 

2012/13: 50 (vinst i målligan)

2011/12: 36 (fyra i målligan bakom Johan Andersson, 44)

2010/11: 12

 

Att bli tilldelad titeln som laget blev efter fjolårets avbrutna säsong vill han inte uppleva igen.

Under intervjun inne på IBF Faluns kansli sitter han med ryggen mot några av pokalerna från tidigare titlar som laget vunnit genom åren. Planen är att fylla på prisskåpet i april.

– Skittråkigt var det, att säsongen tog slut så efter en sådan säsong som vi gjorde i fjol. Vi ledde med så många poäng och kunde verkligen se fram emot slutspelet med tanke på att vi krossat allt motstånd, sedan försvann allt det roliga. Vi slog poängrekord och det är en av de bästa säsongerna som gjorts, säger forwarden.

Han avslutar intervjun med att blicka framåt.

– Nu vill man göra det på riktigt, jag hoppas inte vi vinner guld på det sättet igen. Jag vill vinna i en final, vinna sista matchen, säger Alexander Galante Carlström.

 

LÄS MER: Stjärnans varning inför bussresorna: ”En skam”
LÄS MER: Filip Eriksson avslöjar: Därför blev det Storvreta
LÄS MER: Stora tabelltipset: De vinner SSL 2020/21

Alexander Galante Carlström om …

 … pappalivet: ”Jag har en kille och en tjej, två och fyra år, och det är det bästa som hänt. Jag är ganska sträng som förälder, jag har en italiensk mamma och där var det en del hårda ord. Jag försöker uppfostra mina barn så och är strängare än min fru, men jag älskar att leka med dem. Jag tror jag är sträng men rättvis. Eftersom jag är borta mycket drar min fru ett jättelass hemma och är verkligen den som stöttar mig mest på alla sätt.”

 

… att vara ett av innebandyns stora affischnamn: ”Jag tror jag byggde upp ett varumärke med de tidiga gulden, att jag avgjorde några finaler och har ett namn som klaffar bra. Jag red mycket på den vågen i början och har alltid varit mig själv, säger det jag tycker och gör det jag vill på planen. Sedan stannar jag alltid och pratar med kidsen, skriver autografer och svarar om någon vill ha en video eller så.”

 

… den minskade speltiden: ”Förr om åren i Falun pratades det alltid om förstafemman, men senaste åren har andra- och tredje växlat upp. Du kan inte spela 40 minuter när vi har ett så bra lag som vi har nu. Det gör att jag får mindre speltid, men jag kan vara mer fokuserad varje byte. Jag tycker jag får den speltid jag behöver ändå, och jag gör ju mina mål och poäng.”expressen

Related posts

lämna en kommentar