Matti Nykänen ska hyllas med monument – gillas inte av mamma Vieno


Matti Nykänen dog den 4 februari 2019. Efter Nykänens bortgång berättade hans systrar för tidningen Ilta-Sanomat att hans död berodde på bökspottskörtelsinflammation och lunginflammation. 

Jyväskyläs kommun vill hylla den avlidne backhoppslegenden med ett monument och har tagit fram en fjäder som ska föreställa hur Nykänen flög fram som backhoppare. Enligt finska Ilta-Sanomat kostar monumentet drygt 1,4 miljoner kronor. 

Minnesmärket ska graveras men Nykänens idrottsprestationer i text och på en granitplatta ska den unga Nykänens ansikte fästas på en piedestal.

Vill ha en staty

Det blir alltså ingen traditionell staty av finländaren. Det gillar inte hans mamma som inte vill se en fjäder som monument. 

– Vi vill ha en staty. Det är vår släkts önskan. Jag accepterar inga fjädrar. Mattis liv var inte en fjäder, sa Vieno Nykänen till Keskisuomalainen.

Antero Verto, som stod Nykänen nära under hans karriär, har startat en egen oberoende insamling som ska finansiera en staty, men tanken är det inte ska uppföras i Jyväskylä. 

– Jag vet vad Mati ville ha. Jyväskylä skulle vara den bästa platsen för en staty, men de vill inte ha en sådan. Statyn kommer placeras någon annanstans, som till exempel vid Olympiastadion, Helsingfors-Vanda flygplats eller Lahtis vintersportcenter.

Matti Nykänen vann totalt fyra OS-guld samt sex VM-guld under sin aktiva karriär och beskrivs som en av de främsta finländska idrottarna genom tiderna. Han hittades död av sin fru Pia Nykänen natten till den 3 februari i vintras. expressen

Related posts

lämna en kommentar