Mustiga viner till höstens mat – Sune Liljevall tipsar


Viner som alltid passar vid dessa tillfällen är de från Rhônedalen. För alla med normalstor plånbok är då ofta de från södra delen av distriktet, Côtes-du-Rhône, mycket bra, smakrika val.

Där blandas oftast ett antal druvsorter, med grenache i spetsen. Vinerna ger ofta förnimmelser av skogsbär, såväl lingon som blåbär och vildhallon. Till detta ibland en liten kryddörtig ton. Förutom till mustiga grytor, och då gärna på viltkött, passar de också utmärkt till svensk husmanskost och lagrade ostar.

Har valt ut åtta viner under 150 kronor som jag tycker just nu ger väldigt mycket karaktär och kvalitet för pengarna.

Sune Liljevall

Rhônefynd på Systemet

Côtes-du Rhône Reserve (Pellerin) 2019

Omdöme: Ett trevligt allroundvin till rustik höstmat i typiskt sydfransk rättfram stil. Gjort på druvsorterna syrah, grenache och mourvèdre och ger smakförnimmelser av vildhallon, blåbär, örtkryddor, lavendel och lakrits i en ickefjäskigt torr, stil till överraskande lågt pris. (Finns även på treliters box för 289 kr)

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 6018

Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône 2017

Omdöme: Härligt, tydligt syrahpräglat, koncentrerat mörkbärigt vin med kryddor, örter, lagerblad och fat i den rika smakbilden. Ett imponerande, välbalanserat, gott och användbart köttvin med en crozes-hermitage-kvalitet som gör det ytterst prisvärt. Ingen brådska att dricka, kan utvecklas med några års lagring.

Pris: 109 kr Systembolagsnummer: 71832

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2018

Omdöme: Det här ett mycket bra Rhônevin för sitt pris. Är gjort på en mix av grenache och syrah där den senare druvan dominerar aromrikedomen med mörkbäriga inslag och typiska lite rökigt kryddiga charkuteritoner i generöst samspel. Utmärkt vinval till smakrika kötträtter.

Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 22800

Château Courac Côtes du Rhône Villages Laudun 2016

Omdöme: Fylligt och kraftfullt på ett sätt som speglar denna utsökta årgång. Här trängs rika, komplexa toner av mörka bär, lakrits, skogshallon, charkuterier och kryddörter i den långa, djupa smaken. Ger fantastiskt mycket kvalitet och smakrikedom för sitt pris och ett toppenval till smakrika kötträtter, gärna grillat.

Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 2007

Côtes-du-Rhône Bouachon Organic 2018

Omdöme: Ett solmoget, bussigt vin med blåbär, skogshallon, anis och andra örtkryddor på arompaletten. Ett utmärkt grytvin i rustik stil.

Pris: 120 kr Systembolagsnummer: 72600

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes 2017

Omdöme: Härligt smakintensivt vin med mörka bär, skogshallon, choklad, anis, fat och kryddörter i den rika, mycket tilltalande, smakarsenalen. Ger maximal kvalitet för pengarna. (Ekologiskt)

Pris: 124 kr Systembolagsnummer: 73018

Côtes-du-Rhône (E Guigal) 2016

Omdöme: Ett alltid säkert kort från pålitlig producent. Smakrikt med koncentrerade björnbär, blå plommon, lakrits, kryddor och stråk av rökta charkuterier i angenäm, harmonisk, något utvecklad, förening. Dessutom från toppår i området vilket gett en fin syra och kraft. Perfekt val till smakrika köttgrytor på vilt, lamm och nöt – gärna med örtkryddor och vitlök.

Pris: 129 kr Systembolagsnummer: 2011

Le Petit Secret 2018

Omdöme: Har tjatat om detta fyndvin tidigare – men gör det igen. För det handlar om ett verkligt smakrikt och delikat vin för sin prislapp. Men så använder sig denna fribrytare till producent sig av druvor från olika platser, ibland i strid med distriktets regler, för att maximera smakupplevelsen som faktiskt ger förnimmelser av mer exklusiva viner från Chateauneuf-du-Pape och Gigondas. Men till betydligt plånboksvänligare pris. Ett vin som är betydligt seriösare än sin etikett och ett perfekt val till de flesta smakrika kötträtter.

Pris: 139 kr Systembolagsnummer: 71847arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar