MFF–Granada Match värd 60 miljoner som kan klyva allsvenskan


Malmö FF står för femte gången på sju år en enda match från europeiskt gruppspel.

Vid inget av de tidigare fyra tillfällena har man missat avancemang.

Samtidigt blir det år för år allt tydligare att Malmö FF och svensk klubbfotboll står för något helt annat i de här sammanhangen. Att moralen och etiken talar för oss, men tiden emot.

För vid en första anblick är det lätt att charmas av Granada CF:s fantastiska resa från konkursens rand för 14 år sedan, via uppköpet av Udineses lika offensiva som kontroversiella ägare Giampaolo Pozzo och resan från fjärde divisionen till La Liga, ner i Segunda, upp igen och ut i Europa.

Men lyfter man på locket lite handlar det om ännu en klubb i raden av den moderna fotbollens många exempel på finanser före fotboll.

Den kinesiske affärsmannen Jiang Lizhang betalade motsvarande 3,9 miljarder kronor till Giampaolo Pozzo när han köpte Granada CF 2016. Lizhang är även majoritetsägare i italienska Parma och kinesiska förstaligaklubben Dangdai Lifan samt delägare i NBA-laget Minnesota Timberwolves.

Det börjar bli ganska många sådana här lag Malmö FF har ställts mot de senaste åren, lag som via rika mäns pengar tagit sig in i fotbollens finrum och ut på den europeiska scenen.

Det var så redan med Dinamo Zagreb 2011 och sedan har det varit Red Bull Salzburg, FC Midtjylland, Budapest Honved med flera som på ett eller annat sätt styrts mot framgången av makt och monetära tillgångar.

Föreningsägda svenska klubbar får allt svårare att mäta sig med sådana lag, men i en värld där de få rikaste procenten blir allt rikare är det en utveckling som inte kommer att försvinna.

För Malmö FF och alla andra svenska lag finns – i alla fall ännu så länge, innan Uefa gör det ännu svårare med omgörningarna av de europeiska turneringarna – ingen bättre väg att tjäna pengar än gruppspel i Champions League eller Europa League.

Coronaåret 2020 kalkylerar Malmö FF med att gå 50 miljoner kronor back.

Om man inte når gruppspel i Europa League vill säga.

När jag räknar lågt på det – utan en enda poäng i ett eventuellt gruppspel och utan en enda krona i publikintäkter – skulle seger mot Granada CF betyda över 60 miljoner kronor till MFF via olika intäktskällor.

Det skulle i en enda slutsignal ändra hela Malmö FF:s år.

Och även göra ett väsentligt avtryck på svensk klubbfotboll. För den här gången är jag inte så säker på att ett svensk avancemang till gruppspel på sikt bara är av godo för svensk fotboll.

Coronaåret 2020 går i princip alla andra allsvenska klubbar dunderback och om MFF skulle göra ett tvåsiffrigt plusresultat och samtidigt ta SM-guld och därmed bli enda svenska europalag 2021 som inte hamnar i lagårdsligan Conference League så kan gapet mellan Malmö och de inhemska konkurrenterna ta ett ödesdigert steg.

Men det är ju inte Malmö FF:s problem. 

Inte i kväll och inte i framtiden.

Problemet i kväll är ett spelskickligt spanskt lag noggrant utmejslat av det 39-åriga managerlöftet Diego Martinez som fått sin skolning under nästan tio år i Sevilla och på två år lyft Granada från Segunda till toppen av La Liga.

Det är rutin i Roberto Soldado, framtid i Chelsealånet Kenedy. Och en hel massa annat.

Det är en väldigt svår uppgift som inte blir lättare av att Stadions läktare ekar tomma.

Så här.

Ett vanligt år med dubbelmöten där Malmö avslutat hemma tror jag MFF haft en vettig chans, kanske 40-60.

Som det är nu tror jag den är lägre.

Men den finns.

Och om Malmö FF sätter defensiven till fullo, inte går bort sig i en överambition att vara spelförande och vågar lita på att man har ett enkelt omställningsspel som håller klass så kan det gå vägen.

Det kommer inte att bli enkelt.

Det är inte sannolikt att det går.

Men det kan utan tvekan gå.

 

Allsvenskans dyrgripar

De har kostat mest i Sveriges högsta serieexpressen

Related posts

lämna en kommentar