Fortsatt uppgång på Gävles bomarknad – så mycket har priserna ökat


Bostadspriserna har inte låtit sig nedslås av coronapandemin. De fortsatte uppåt i Gävle till och med augusti i år och ligger högre än de gjort de senaste fyra åren för villor och bostadsrätter och de senaste två åren för fritidshusen.

– Nu ser det stabilt ut uppåt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Det senaste året har bostadsrätterna ökat med 1,6 procent, villorna med 7,2 procent och fritidshusen med 25,8 procent enligt Svensk mäklarstatistik.

– Det har varit mycket fritidshus som har varit attraktivt. Det är väl hemestern som gjort att det är stort, säger Stefan Tröjbom, franschisetagare på Fastighetsbyrån om de senaste månaderna.

Låga räntor och lättade amorteringskrav påverkar, liksom hur arbetsmarknaden ser ut. Än har ökad arbetslöshet i pandemins spår inte märkts hos dem, de har också full fart även i september.

– Räntor och arbetsmöjligheter är det som krävs.

Läs mer: Uppåt på bostadsmarknaden – den befarade coronaeffekten uteblev: “Nu har vi kvitto på att det inte blev så”

Jonas Östblom, franschisetagare på Svensk fastighetsförmedling, ser störst köptryck på villor och radhus, samtidigt som intresset för fritidshus börjar mattas av efter sommaren.

– Tvåor är det alltid en stor efterfrågan på. De sträcker sig över en bred kategori, från 20 år upp till 100.

Också Elna Nilsson, franschisetagare på Länsförsäkringars fastighetsförmedling, säger att villorna möter störst intresse.

– Tvåorna har gått väldigt bra. Och borätter med uteplats försvinner direkt.

Hennes erfarenhet är att kunderna, med pandemierfarenhet och mer tid hemma i bagaget, tittar på lite större bostad än de hade gjort annars. Den som hade funderat på en etta tittar nu på en två och i stället för att byta till större lägenhet går man direkt till hus.

Svensk mäklarstatistik följer prisutvecklingen på olika lägenhetsstorlekar. De senaste fyra åren ligger priserna i Gävle på det stora hela ganska stabilt fram till augusti, med små rörelser upp och ner. De senaste månaderna ses en liten trend uppåt, där framförallt ettor har klättrat.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar