Elever på gymnasieskola i Gävle hängs ut som våldtäktsmän på anonymt Instagramkonto: “Det är jätteallvarligt”


På Instagramkontot, som fortfarande ligger öppet för alla, finns flera anonyma anklagelser mot olika killar där bara förnamnen skrivits ut.

Personen som står bakom Instagramkontot uppmanar följare att skicka in anklagelser, så kan de publiceras utan avsändare.

Anledningen till varför vi repostar är för att det är ett viktigt ämne och vi vill hålla igång konversationen för att skydda andra“, står i beskrivningen av kontot.

Vi har tagit bort namnen på anklagade som hängs ut.

XX är en våldtäcksman han har sexuelt trakasserad så många o ingen tar upp det så om ni bryr er om tjejerna snälla gör det tycker att vi har rätt att snacka om det som har hänt

XX är en våldtäktsman, mänskligt avskum

En elev har både fått för- och efternamn utskrivet där han anklagas för våldtäkt.

– När vi fick reda på det här startade vi upp en utredning och har pratat med alla involverade elever. När ett brott är begånget, som vi upplever att det kan ha varit här, kontaktar vi polisen också, säger skolans rektor.

Skolan har även anmält händelsen som en kränkning till Gävle kommun.

– Det är jätteallvarligt. Vi hänvisar eleverna att göra polisanmälningar om de blivit utsatta för brott. Vi gör inga brottsutredningar utan det gör polisen, men vi gör utredningar om kränkningar som skett.

Kränkningen handlar om elever som namnpublicerats?

– Ja, precis, säger rektorn.

Mikael Hedström på Gävleborgspolisen bekräftar att en anmälan om förtal har gjorts 23 september. Förundersökningen påbörjades dagen efter på ungdomsenheten.

– Personen i fråga har infunnit sig på polisstationen och uppger att han blivit kränkt via ett Instagramkonto.

På Instagramkontot finns flera personer som protesterar mot att ungdomar hängs ut.

Att hänga ut XX här utan några speciella bevis är otroligt omoget och ovärdigt. Jag vet vilka personer som är inblandade i det här, varför kan ni inte direkt ta det med XX, XX:s föräldrar eller polisen? Måste ni såhär spontant lägga ut hans namn här och direkt anklaga honom som en våldtäktsman? Skärp er

Tar ingen sida i frågan och känner att detta är något som bör tas upp i en rättssal och inte ett IG kommentarsfält…

Polisen vill inte kommentera om det kommit in polisanmälningar om våldtäkt mot de anklagade.

2013 dömdes två gymnasietjejer i Göteborg för grovt förtal efter att ha lagt ut rykten mot 180 killar och tjejer på ett anonymt Instagramkonto. 90 polisanmälningar om förtal gjordes och tjejerna dömdes att betala skadestånd på 15 000 kronor till 38 målsäganden, totalt 570 000 kronor.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar