Barnens spel går ut på att förnedra kvinnor


DEBATT. Den tecknade mannen höjer armen och puttar undan flickan. I pratbubblan sju svarta ord: ”What an ugly duck we have here”. Vilken ful anka vi har här.

Två alternativ dyker upp för dig att välja.

”Ge flickan en makeover” eller ”Ge upp”.

Ett klick för en ny vacker klänning, två klick för smink och en swipe uppåt för fina smycken.

Plötsligt har den tecknade lilla flickans utseende förvandlas helt och mannen dyker upp igen – sträcker ut sin hand med ett leende.

Du har vunnit spelet: han är nöjd.

Nej, det är ingen vidrig reklam från 1960-talet. Det är ett mobilspel som vilken unge som helst kan ladda ner i telefonen.

Gullig musik och kvinnoförakt

Den senaste tiden har min inkorg på Instagram svämmat över av vittnesmål från kvinnor och unga tjejer som godtroget laddat ner olika spel i sina mobiler – för att sedan få en chock när de insett vad spelen faktiskt handlar om.

Genom tecknade karaktärer och gullig musik gestaltar spelen sexism i sin renaste form. De flesta går ut på samma sak: att förvandla en kvinnas utseende till ”det bättre” för att det är först då hon får ett jobb, en man eller vänner. I många spel föregås hennes yttre förvandling av att en man är otrogen, avvisande eller våldsam – men först när hon förändrat sitt utseende blir han nöjd och vill älska henne. Spelarens uppgift är att välja ”rätt” utseende till flickan, som givetvis betyder ett stereotypiskt långt, glansigt hår, smink, tighta kläder och fina smycken.

Utseendet är allt

Det kan knappt bli mer tydligt hur snävt och svåruppnåeligt det kvinnliga utseendeidealet faktiskt är – och hur det direkt kopplas till att lyckas bli älskvärd.

Jag är ärligt talat chockad att denna otroligt sexistiska och förlegade bilden av kvinnor får leva kvar – i spel som våra barn har tillgång till att ladda ner.

Hur ska en 8-årig flicka växa upp och förstå sitt värde – när hon får lära sig motsatsen i de enklaste mobilspel?

Spel där kvinnor förväntas acceptera kränkande kommentarer om sitt utseende och förändra sig för att behaga sin partner. Med budskap som förmedlar att det är de med vackrast utseende och tillräcklig underkastelse som får kärlek, relation och social tillhörighet.

Vår populärkultur, våra spel, musik och filmer tillsammans med vår omvärld skapar den kultur vi lever i: och påverkar i slutändan hur vi värderar könen och respekterar varandra.

200 000 har ätstörning

Enligt Riksät (Nationellt kvalitetsregister för ätstörningsbehandling) fanns det 2019 i grova tal närmare 200 000 personer i Sverige som lider av en ätstörning, majoriteten av dessa är tjejer. Samtidigt lever för många kvinnor i en destruktiv relation i vårt land.

Hur ska en 8-årig flicka växa upp och förstå sitt personvärde och att hon förtjänar att bli behandlad med respekt – när hon får lära sig motsatsen i de enklaste mobilspel?

Spelen utvecklas högst sannolikt inte i Sverige, men tack vare internet tillgängliggörs innehåll från hela världen direkt i våra telefoner. Och vid en första anblick väcker de tecknade spelen med glada färger inga misstankar. Itunes och appstore vimlar av spel som handlar om att fixa galna frisyrer på en frisörsalong eller designa enhörningars horn. 

Speldistributörerna måste ta mer ansvar

Visserligen kan en ifrågasätta att dessa appar med utseendefixerande aktiviteter överhuvudtaget existerar – och dessutom uppenbart riktar sig mot flickor. Men de spel som debatterats i mitt instagramflöde de senaste dagarna är något helt annat. Det är rent kvinnoförakt och sexism, inget annat.

Jag hoppas att speldistributörerna tids nog tar ansvar över det här ­– men till dess är det viktigare än någonsin att prata med varandra om vilka budskap som gömmer sig i de tecknade apparna.

Så spela tillsammans med dina barn. Prata om budskap. Reflektera över vad din underhållning består av.

För spel ska vara kul. Inte kvinnoförnedrande.

 

Av Johanna Bladh

Journalist och influencer

LÄS MER: Beteendevetare: Kvinnors största fiender är oftast andra kvinnor
LÄS MER: Se upp – ditt barn kan lida av “spelstörning”
LÄS MER: Strandhäll: Se upp kvinnor – KD vill ta er tillbaka till 50-taletexpressen

Related posts

lämna en kommentar