Beslut om licensjakt av varg – så många får fällas i Gävleborg


Totalt får 24 vargar fällas i Gävleborg, Värmland, Örebro och Västmanland. Hälften av vargarna gäller två revir i Gävleborg: sex vargar i Ryssjöreviret öster om Ockelbo, och sex vargar i Andåreviret väster om Järvsö.

Ryssjöreviret och Andåreviret gränsar till flera andra revir och finns i landets mest revirtäta områden. Vargar i de båda reviren har under perioder rört sig nära bebyggelse och orsakat skador och obehag för boende, skriver Länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande. Enligt den senaste inventeringen finns det heller ingen genetiskt viktig varg där.

Jakten startar den 2 januari 2021 och pågår som längst till och med den 15 februari.

Jägarnas Riksförbund menar att antalet vargar som får skjutas är för få och har meddelat att beslutet kommer att överklagas.

Fördelning av licensjakten

• Gävleborg: 12 vargar (två revir)

• Värmland: 6 vargar (ett revir)

• Örebro och Västmanland: 6 vargar (ett delat revir).arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar