Hedman mästare i Stanley Cup


Hedmans namn hamnar nu på den väldiga pokalen, som sedan tidigare har 3333 namn ingraverade.

– Stanley Cup har aldrig varit svårare att vinna. Spelarna har varit här i över åtta veckor och levt isolerade från sina familjer, sa NHL-bossen Gary Bettman innan han räckte över trofén till Tampakaptenen Steven Stamkos.

Stamkos lämnade sedan över den till Victor Hedman, som tjänstgjort som kapten för laget i stort sett sedan i februari när Stamkos försvann ur laguppställningen på grund av skada.

Hedman var med och spelade fram till Tampas 1-0-mål och slutade därmed på 22 poäng, 10 mål och 12 assist, på 25 matcher i slutspelet.

Tampa Bay tog kommandot direkt i nattens match och kom ut i ett högt tempo, vilket gjorde att Dallas tvingades fokusera på att försvara sig.

Lightning fick också matchens första powerplay sedan John Kling åkt ut för tripping på Alexander Volkov.

Det tog bara 34 sekunder innan Tampas fruktade powerplay fick utdelning och det var Nikita Kutjerov, som spelade fram Baryden Point till ett öppet läge efter en rush.

Point var mitt i skottsektorn när han skickade iväg pucken mot Anton Khudobin, som inte kunde kontrollera returen och Point kunde trycka in den när Mattias Janmark inte hann med att markera honom.

2-0 kom drygt sju minuter in i mittenperioden när Blake Coleman kunde direktskjuta från den högra tekningscirkeln efter en crosspassning från den vänstra långsargen av Cedric Paquette.

Dallas såg ut att ha trötta ben redan i den andra perioden och hade svårt att få till några längre anfall och sätta press på Tampaförsvaret.

– Dallasspelarna ser tröttkörda ut efter allt matchande under de senaste veckorna, analyserade förre NHL-stjärnan Ed Olzcyk i sändningen hos NBC Sports.

Tampa Bay har haft en spelare i laget som vunnit Stanley Cup tidigare och det är Pat Maroon, som tillhörde St. Louis när de blev NHL-mästare ifjol efter en dramatisk finalserie över Boston Bruins.

Dallas kom tillbaka i den tredje perioden i natt och tömde sina sista krafter i jakten på en reducering och kvittering för att försöka vända matchen och få till ett sjunde och avgörande möte.

John Klingberg hade ett skott i mitten av slutperioden, som gick via Tampaforwarden Pat Maroon via ribban upp över kassen.

Stars fick också ett powerplay med knappt fem minuter kvar, men lyckades inte nu heller överlista Andrej Vasilevski.

Klingberg avlossade skott efter skott under slutminuterna, men Tampaspelarna offrade sig och täckte alla skott man kunde.

Årets Stanley Cupfinal blev en tät och svängig historia.

Men framför allt kommer den att gå till historien för de udda omständigheterna, där finallagen tvingades tillbringa nio veckor i en bubbla för att gå hela vägen till en sjätte finalmatch.

För Victor Hedman var det värt all besvär och isolering i först Toronto och sedan i Edmonton.

För svenskduon i Dallas, John Klingberg och Mattias Janmark, blev slutet i natt inte vad de drömde om.

Klingberg gjorde ett imponerande play off med 21 poäng, 4 mål och 17 assist, på 26 matcher.

Han stod för ett flertal viktiga framspelningar och mål. Inte minst under finalserien.

Men när slutsignalen kom klockan XX i morse, svensk tid, var Victor Hedman som fick lyfta Stanley Cuppokalen och jubla.

Hans karriär nådde ännu en milstolpe.

Tampa Bay höll för favorittrycket hela vägen.

Mycket tack vare den 29-årige svenske världsbacken.

– Den sista perioden är den längsta jag upplevt, sa Hedman efteråt.

Han önskade att familjen hade kunnat vara på plats, men föräldrarna Elisabeth och Olle följde dramat och jublade hemma i Örnsköldsvik framför tv:n.

Men det blev inte champagne istället för morgonkaffet denna tisdag morgon på Varvet i Övik.

– Ikväll blir det champagne. Frugan är snart på väg till jobbet nu, hälsar Olle via text till SportExpressen.

FOTNOT. Bara två svenskar har vunnit Conn Smythe Trophy tidigare genom åren och de är Detroitduon Nicklas Lidström (2002) och Henrik Zetterberg (2008)expressen

Related posts

lämna en kommentar