Förbundets ilska mot regeringen: ”Förvirringen är total”


Artikeln, som är undertecknat av förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, Svensk Elitfotboll Dam:s ordförande Annika Grälls och Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Ohlsson, har rubriken ”Låt oss ta ansvar!” och publicerades under måndagen på Svenska fotbollförbundets hemsida.

”Idrotten och kulturen har i veckor väntat på beskedet om hur mycket publik som ska tillåtas från och med oktober. Beskedet blev att inget beslut är taget. Regeringen anger smittskyddsargument för att upprätthålla den ensidiga nedstängning som råder. Folkhälsomyndigheten säger å andra sidan att en höjning skulle vara genomförbar under rådande omständigheter. Förvirringen är total.”, skriver man.

I förra veckan väntades regeringen ge besked om lättnader som skulle möjliggöra mer publik på bland annat idrottsevenemang, men på en presskonferens meddelade statsminister Stefan Löfvén att förändringarna uteblir, trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderat ett högre tak på 500 personer snarare än dagens 50 i sitt remiss-svar.

”En halv miljard kronor i förlust”

Fotbollens makthavare menar vidare att den ekonomiska förlusten som idrotten lider uppgår mot en halv miljard kronor.

”Förlusterna kan räknas både direkt och indirekt, långsiktigt och kortsiktigt. Enbart den direkta kortsiktiga effekten av 2,5-3 miljoner uteblivna biljettförsäljningar med tillhörande matchdagsintäkter kan räknas upp mot en halv miljard kronor i förlust för elitfotbollen.

De menar därtill att förbudet mot publik inte längre bygger på smittskydd. 

”Fotbollen lämnade in ett remissvar som går ut på att arenans maxkapacitet och övriga förutsättningar bör avgöra hur mycket publik som är ansvarsfullt att släppa in på varje match, och att de protokoll som elitfotbollen har tagit fram får styra över hur publiken kan återvända på ett smittsäkert sätt. Folkhälsomyndigheten har förordat en höjning till folksamlingar på upp mot 500 personer, och står fast vid det. En person på var hundrade stol i restaurangerna? På bussarna? På tågen? Det som nu styr för oss har inte med smittskydd att göra, det är en flagrant, medveten nedvärdering och nedprioritering av evenemangsidrott och kultur. Varför?”

LÄS MER: Skriver öppet brev till ministern: Tillåt publik
LÄS MER: Idrottens hårda kritik: ”Är helt meningslöst”
LÄS MER: Öppnar nu för att ta in publik på arenor

Se Dejan Kulusevskis läckra finter mot Romaexpressen

Related posts

lämna en kommentar