De startar kreativ studio för att få jobba med kultur


Gävle har fått en ny “kreativ studio”. Ett samarbete mellan kulturpersonligheterna Nicolina Palmcrantz och Emilia Jerlardtz, som ska hjälpa dem att göra passion till yrke.

Studion heter Studio Mara.

De känner varandra genom Arbetarteater Pegasus, i vars senaste julkalender de båda spelade mara.

– Namnet började som ett skämt, men sen kom vi på att det är ju rätt bra, säger Nicolina Palmcrantz.

– Vi funderade på om det var för negativt. Men man kanske inte behöver vara så snäll jämt. Vi vill satsa på kreativa kulturella högljudda roliga grejer, säger Emilia Jerlardtz.

Hon är less på alla som påstår att kultur inte är ett riktigt jobb. Den hårda undertonen i ordet mara hjälper dem att fokusera.

– Varför ska man mäta framgång i hur mycket man tjänar? Jag vill mäta i ‘jag mår bra när jag gör detta’. Det är framgång för mig, säger Emilia Jerlardtz.

Vännerna siktar högt. De har ingen färdig produkt att visa upp, ingen lokal, ännu inget företag. Men nu kör de bara, efter flera års snack.

Begreppet kreativ studio är lagom omfångsrikt för att samla allt som duon redan gör, och vill göra mer av.

Nicolina Palmcrantz pluggar till filmmanusförfattare i Falun, Emilia Jerlardtz är bland annat illustratör och jobbar som kommunikatör på Region Gävleborg.

Studions första produkt lär bli en animerad kortfilm som heter Häxan. En ganska enkel historia, om en flicka som vaknar i en mardrömsskog, och måste besegra häxan tillsammans med sin gosedjurskanin för att komma hem igen.

– En historia om fantasi och om det stora i det lilla, säger Nicolina Palmcrantz.

De har också på gång en tecknad serie inspirerad av Pegasus “reboot” på Skattkammarön (med gratis premiär på youtube på söndag). Det blir som en queer reboot på rebooten, säger de.

Och så har de tankar på böcker, och långfilm och teateruppsättningar…

Företag ska de starta vad det lider, med sikte på att hitta samarbeten med andra kreativa personer.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar