Bergbyeleverna protesterar mot kommunens beslut om inställd prao: “Vi blev väldigt chockade”


Tidigt under höstterminen kom kommunens beslut att niorna blir av med ytterligare en prao, eftersom den även ställdes in i våras på grund av corona.

– Man är så osäker på vad man vill bli som stor och då hjälper prao mycket. Alla hade tänkt vad man skulle göra och börjat fråga runt. Jag tyckte det var hemskt tråkigt, säger eleven Emilia Säll, som representerar sin klass nio på Bergby centralskola.

Det som skapat mest ilska är att niorna får nobben medan åttorna får göra sin prao plus en till i vår.

– Vi blev väldigt chockade varför det blev vi och inte åttorna.

Beslutet motiverades från Gävle kommun med att eleverna tappade för mycket tid i våras under corona, när både barn och vuxna var hemma från skolan.

– Åttorna har varit hemma lika mycket som vi, men ändå får de praoa. Det tyckte vi var konstigt för vi behöver vår prao mer än dem. De har en till chans i vår och sedan i nian, men det har inte vi, säger Emilia Säll.

Den inställda praoveckan innebär inte att niondeklassarna kommer ha vanliga lektioner på schemat. Istället väntar studiebesök, träna på att skriva CV och arbetsgivarkontakter.

– Det är väl bra det också, men vi tar inte igen tiden från i våras eftersom vi inte läser vanliga ämnen.

Att niorna behöver prao mer än åttorna motiverar Emilia främst med gymnasievalet.

– Jag skulle praoa på sjukhuset i Gävle och vill gå vård och omsorg på gymnasiet, men nu har jag börjat tveka vad jag vill jobba med när jag blir stor. Jag hade behövt den här praon.

Mindre chans till sommarjobb är ett annat skäl till att niorna borde fått prao, enligt Emilia.

– Några av oss har sommarjobb och det har vi fått genom prao i åttan. När man söker sommarjobb tar de den som varit där på prao, så det är jätteviktigt.

Eva Levin är grundskolechef och har tidigare tagit emot ett brev från niorna i Bergby där de protesterar mot beslutet.

– För åttorna har vi ytterligare ett år på oss, men för niorna är det detta läsår som gäller.

Även om eleverna inte kommer ha de vanliga ämnena på schemat under den inställda praoveckan menar Eva Levin att det ändå kommer förbättra elevernas chans att nå målen genom att olika uppgifter tangerar olika skolämnen.

– Det kan vara inom samhällskunskap och svenska till exempel.

Klass nio i Bergby tycker detta är orättvist.

– Ja, livet är inte alltid rättvist. Jag tänker att det gäller att skapa de allra bästa förutsättningarna, så de blir behöriga till ett nationell program på gymnasiet, säger Eva Levin.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar