Allsvenska klubbarna går samman – föreslår stängd liga


En ny säsong av Hockeyallsvenskan startar på fredag, mer oviss än någonsin. Det går att skylla på coronapandemin och den kris som uppstått i virusets bakvatten. 

Efter regeringens icke-besked i torsdags gällande lättnader av publikrestriktioner råder en fortsatt osäkerhet i klubbar runtom i landet för ekonomin. Med spel inför tomma läktare står flera föreningars existens på spel och tiden börjar bli knapp. 

Flera lag, däribland Västervik och Kristianstad, har flaggat för allvarliga likviditetsproblem om inget akut sker.

Hockeyallsvenska klubbar vill stänga serien

De två klubbarna står också bakom ett förslag som kommer lämnas in till Hockeyallsvenskan senare i veckan. 

SportExpressen kan berätta att i det kommer föreningarnas representanter mana på för en stängning av ligan säsongen 20/21. 

– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stänga serien nedåt, av både ekonomiska och sportsliga orsaker. Vi tror att det skulle göra oss gott att inte kapprusta mot varandra om att eventuellt slippa ett negativt kval. Det finns en risk att säsongen ställs in i Nordamerika och då kan spelarmarknaden explodera. Vad händer om en bottenkonkurrent tar in fyra spelare i februari medan de andra inte har råd?, säger Emil Georgsson. 

Västerviks sportchef trycker även på den ovisshet som viruset medför. 

Georgsson menar att tävlingsbalansen kan komma att bli skev under säsongen. 

– Det finns också en sportslig orättvisa som kan uppstå om ett lag får corona vid fel tidpunkt. Tänk ett scenario där ett lag drabbas av viruset i februari då man ligger i en tajt streckstrid. Då tvingas du lämna walkover och riskerar att åka ur på grund av det. En annan risk är att lag kanske döljer sjukdom för att kunna spela med bästa laget i skarpt läge.

”Det tar bort en stor stress”

I slutändan är det ishockeyförbundet och dess styrelse som tar beslut gällande upp- och nedflyttning. 

Om det blir fallet kommer tävlingsbestämmelserna att behöva ändras. 

Emil Georgsson anser att det krävs extraordinära åtgärder i extrema tider.

– Vi ser helst en stängning av ligan nedåt, men att det ska vara möjligt att gå upp. Då får man spela med fler lag nästa säsong och sedan korrigera det genom att två lag åker ut säsongen 21/22. Det skulle inte lösa något problem, men det tar bort en stor stress i att riskera att åka ur. 

SportExpressen har kontaktat förbundets ordförande Anders Larsson för en kommentar utan framgång. expressen

Related posts

lämna en kommentar