Erik Granqvist uppladdning inför Stanley Cup-finalen – besöker skogen


Tampa Bay Lightning mot Dallas Stars. 

John Klingberg mot Victor Hedman.

Årets Stanley Cup-finalserie är en riktigt het historia – med svenskmöte, och ett favorittippat Tampa Bay som vill bli mästare för första gången sedan 2004.

– Innan finalen började tippade jag i vår hockeypodcast att Tampa skulle vinna med 4-2 i matcher. Det står jag fast vid, säger experten Erik Granqvist.

För den svenska NHL-publiken är Erik Granqvist ett välkänt ansikte, genom sin roll som studioexpert eller kommentator. Inte sällan analyserar han hockeymatcherna med en stor dos passion och inlevelse – ibland genom att själv ta på sig målvaktsutrustning eller genom att greppa en klubba.

Men innan tv-sändningarna börjar söker Granqvist efter lugn och ro, bland annat genom att besöka Kronoskogen utanför Ängelholm. Där han vandrar, vilar mot träd, sover – eller mediterar.

– En stor anledning till att jag är ute i det vilda är för att få en balans i hur mycket man är inne på sin smartphone. Jag hörde en amerikansk forskare som sa att västerlänningar plockar upp och interagerar med sin mobil mellan 600 och 2 000 gånger per dygn, säger Erik Granqvist, och fortsätter:

– Det slog mig då att försöka hitta tillbaka den här balansen och harmonin som jag bland annat hade i Indien för 20 år sedan, när jag mediterade där. 

Regn är inget problem 

Väl ute i naturen lyssnar Granqvist på fåglarnas körsång. Eller på vinden, när den viskar mot trädens löv. 

Ett och annat möte med djurlivet blir det också. 

– Jag är ingen jägare, jag kramar hellre djuren. De kommer väldigt nära, närmre och närmre varje vecka. Floran här i Kronoskogen är ganska rik, det blir som ett äventyr varje gång jag ger mig ut, säger Erik Granqvist, som när Kvällsposten når honom har hittat ro vid en gran – trots att det hänger regn i luften: 

– Det kom nästan ett tropiskt regn efter att jag gav mig ut. Så jag fick bygga ett litet regnskydd, där jag satt och mediterade mot ett träd en stund. 

Det stör dig inte att det regnar?

– Nej, nej. Om det är något som min meditationslärare, Madukar, lärde mig i Indien så är det att känslor och tankar kommer och går, det är ingen fara. Det är precis som regnet, det kommer också passera och sedan kommer solen fram.  

Årets Stanley Cup-slutspel har varit en udda historia på grund av coronapandemin. Samtliga finalmatcher spelas inför tomma läktare i kanadensiska Edmonton, med nedsläpp klockan 02:00 svensk tid.

Med andra ord väntar arbete fram till åtminstone klockan fem på morgonen, för Erik Granqvist, Niklas Jihde och resten av NHL-studion.

– Om jag varit uppe och jobbat hela natten brukar jag sätta mig mot ett träd och sova en stund. Sedan är man pigg och fräsch igen, säger Granqvist, som försökt få med kollegerna till skogen: 

– Jag har försökt locka med Jihde till skogen, men enda sättet att få med honom, (Håkan) Södergren och (Rickard) Wallin dit är att bjuda dem på en golfrunda.

Erik Granqvist (mitten) tillsammans med Viasat-kollegorna Niklas Jihde (vänster) och Håkan Södergren (höger).Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Häftigt att följa rekordjakten”

Förutom att årets Stanley Cup-final står mellan två lag som suktar efter en första efterlängtad titel på många år är det även ett riktigt svenskmöte, mellan två stora backstjärnor. 

Varken Dallas Johan Klingberg eller Tampas Victor Hedman har tidigare i sina karriärer blivit Stanley Cup-mästare.

Hedman kan dessutom komma att slå ett riktigt gammalt poängrekord: 

– Han har redan slagit det svenska poängrekordet för backar i Stanley Cup-slutspelet. Men han jagar också Paul Coffeys målrekord, som gjorde 12 mål 1985. Victor Hedman är redan uppe i 11 mål. Så det är riktigt häftigt att följa den rekordjakten, berättar Erik Granqvist.

Då får vi kanske hoppas att du har rätt och att Dallas vinner en match till, så Hedman får en extra match på sig att slå rekordet?

– Victor Hedman är en lagspelare ut i varje cell i sin stora kropp. Han vinner hellre nu direkt med 4-1 i matcher, utan att ens tänka på rekordet. 

– Men vi som sitter vid sidan om och analyserar ser gärna sex eller sju matcher. Så får Hedman mer tid på sig att slå det där rekordet. Det vore grymt häftigt om han slår ett målrekord från 1985, och en match sju med Niklas Holmgren som kommentator är en av livets höjdpunkter, konstaterar Erik Granqvist.

Stanley Cup-finalen fortsätter natten mot söndag med match nummer fem – nedsläpp som vanligt 02.00.

LÄS MER: ”Det är klart jag inte kan operera, men…”
LÄS MER: Hockeyprofilen har blivit en hälsoguru

TV: SE FLER NYHETER:expressen

Related posts

lämna en kommentar