Hanna Öberg och Stina Nilsson om kroppsfixeringen


I en krönika i SportExpressen tidigare i höst skrev friidrottaren Moa Hjelmer om hur hon upplever att hon, och andra kvinnliga idrottare, bedöms efter sitt utseende, och att det finns en kroppsfixering inom idrotten. 

”Jag själv är en 30-årig småbarnsmorsa. Jag har genetiskt sett desto mer underhudsfett och mina muskler syns inte så mycket på ytan. Dessutom har mina två graviditeter lämnat tydliga spår, med stora ärr över hela magen och mycket lös hud som flänger när jag springer. Jag ser helt enkelt inte speciellt vältränad ut”, skriver Hjelmer i sin krönika och fortsätter:

”Trots mitt yttre så är det ändå jag som är snabbast eftersom att det gömmer sig så mycket mer under ytan än vad någon någonsin kan se”. 

Och nu får Moa Hjelmer medhåll från skidskyttehåll om att det finns en kroppsfixering även i skidvärlden. 

Både Hanna Öberg och Stina Nilsson bekräftar och att de som kvinnliga idrottare upplever att de betraktas på ett annat sätt än manliga. 

– Det finns en helt annan fixering vid hur idrottstjejer ser ut, att man i vissa fall bryr sig mer om det än själva prestationen, säger 24-åriga Hanna Öberg, som tagit både OS- och VM-guld i skidskytte.

Öberg utvecklar sitt resonemang:

– Som idrottskvinna finns det mycket mer förväntningar, jämfört med hur männen har det, att man ska se ut på ett visst sätt. 

”Uttrycker sig opassande”

Stina Nilsson, 27, som innan hon bytte till det skidskytte i våras har skördat stora framgångar inom längdskidåkning, hon bland annat har ett OS-guld i sprint på meritlistan, säger att hon upplevt detsamma. 

Och att hon har fått kommentarer om hur hennes kropp ser ut. 

– Ja, det sker hela tiden. Det finns personer som har uttryckt sig på ett sätt som inte passar sig. 

Nilsson menar vidare att kommentarerna också handlar om vad hon stoppar i sig. 

– Folk kommenterar vad jag äter. Om jag till exempel lägger ut en bild på Instagram att jag äter en våffla då är det snabbt någon ”Bengt”, de heter oftast något sådant, som skriver att jag ”borde tänka på formen”. 

– Sådant kan jag bli oerhört provocerad av. Och är inte bara jag som elitidrottare som får höra sådant här, mina tjejkompisar kan berätta om hur de i matköer kan få höra ”ska du verkligen köpa det där”, eller ”ska du ta så mycket av det där”. 

– Det är vidrigt att den här kroppsfixeringen går så långt, och det dessutom finns en kroppsfixering långt ned i åldrar, det är otroligt skrämmande. 

”Viktigt att det debatteras”

Både Hanna Öberg och Stina Nilsson tycker dock att det är viktigt ämne att lyfta. 

– Kroppsfixeringen inom idrotten är definitivt ett problem vi borde prata mer om, säger Öberg. 

Stina Nilsson:

– Att Moa Hjelmer har lyft ämnet tycker jag är jättebra.  Men jag tror att vi fortfarande har en lång väg att vandra, och det här något som borde debatteras mer.

LÄS MER: Stina Nilssons kritik: ”Det finns en fixering”

 

LÄS MER: Stina Nilsson: ”Jag vet att en del kritiserar mig”  expressen

Related posts

lämna en kommentar