David Åhman och Jonatan Hellvig spelar U20-EM i beachvolley


Två talanger från olika städer i Sverige möttes och i dag gör de succé på turneringar runtom i världen. Efter att ha spelat volleyboll fann de intresse för beachvolley, som spelas i sanden med två i varje lag. Inför en satsning mot ungdoms-OS 2018 letade tränaren Rasmus Jonsson efter en lagkamrat till David Åhman. Kort därefter sattes Jonatan Hellvig från Stockholm ihop med David och duon blev en stor framgång. Genombrottet var en oväntad vinst i kvalet till ungdoms-OS. 

– Vi förstod inte innan kvalet hur bra vi var. Men efter den vinsten förstod vi att vi hade möjlighet att gå hela vägen, säger David Åhman. 

Väl på ungdoms-OS spelade de så bra att det slutade med ett guld. 

– Det är helt klart den coolaste resan vi någonsin har gjort. Det var mycket publik och uppbyggt som ett ”riktigt” OS, säger Jonatan Hellvig. 

Avancerad spelteknik

Efter det har framgångarna bara blivit fler. 2018 fick de Lilla bragdguldet, och under 2019 tog de hem Sveriges första seger i en World Tour-tävling. 

Senaste vinsten var i Tjeckien på U20-EM där de besegrade ett tyskt lag i finalen utan att tappa ett enda set.

– Det var ganska lätta matcher till en början men i kvartsfinalen blev motståndet tuffare, säger Jonatan Hellvig

Hemligheten bakom framgångarna har att göra med en spelteknik som är väldigt avancerad men som ger en enorm fördel om man lyckas utföra den. 

– Det innebär att hoppassa i luften eller slå andra boll. Det är en oerhörd svår teknisk nivå. Vi är de enda i världen som bygger vår teknik på det sättet, säger tränaren Rasmus Jonsson. 

Speltekniken kallas ”Swedish Jump Sets” och gör det svårt för motståndare att försvara sig. 

– Vi kanske inte är störst och slår hårdast men vi har bra teknik, och det är nog anledningen till varför vi lyckats, säger David Åhman. 

Målet är OS

Just nu befinner de sig på U22-EM i Turkiet där de möter spelare som är äldre och mer etablerade. Men Rasmus Jonsson tror ändå att det finns goda chanser att lyckas. 

– Man måste prestera på topp varje match, det kommer vara tufft men vi är här för att ta en titel, säger tränaren. 

Nästa steg är att klättra på världsrankingen. Men det stora målet är OS 2024. 

– Det kan bli tufft men vi har nog goda chanser ändå, säger David Åhman

David Åhman och Jonatan Hellvig har fått plats i SOK:s Topp och Talang program för att kunna få hjälp att nå sitt mål till OS 2024. 

– Ungdoms-OS var den största turneringen vi gjort så det hade varit coolt att få vara med på stora OS, nu vet vi ju hur man gör det här så det är bara att göra likadant i stora OS sen, säger David Åhman.expressen

Related posts

lämna en kommentar