Här finns bästa företagsklimatet i Gästrikland – nytt bottenrekord för Gävle kommun


Företagarorganisationen Svenskt Näringslivs årliga kommunranking visar att Gävle kommun tappar ytterligare sex placeringar och hamnar på plats 279 – vilket är det sämsta resultatet hittills. Även förra årets noterades ett bottenrekord.

– Jag vet att kommunen har initierat ett antal åtgärder under det senaste året men kommunikationen till företagen har inte fungerat fullt ut. Här är det flera punkter som måste aktiveras samtidigt såsom kontinuerliga företagsbesök där företagsklimatet står högt på agendan och en ökad intern förståelse i kommunen för företagande och företagsamhet, säger Lotta Petterson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Däremot kliver Gävle kommunen fram i den NKI-undersökning som mäter kommunens myndighetsutövning där Gävle i år fick sitt bästa resultat hittills.

– De båda mätningarnas resultat visar att vi har kommit en liten bit på vägen, men vi har fortfarande ett arbete kvar att göra för att förändra och förbättra företagsklimatet. En del i det arbetet är att med start i höst införa näringslivskonsekvensanalyser på vissa ärenden i kommunstyrelsen. Jag hoppas och tror att vi har klivit uppåt på resultatlistorna nästa år, säger Mattias Durnik, näringslivsdirektör i Gävle kommun.

Det bästa företagsklimatet i Gästrikland finns fortfarande i Hofors, men den nedåtgående trenden fortsätter och kommunen har tappat åtta placeringar i årets ranking till plats 149.

– Att ligga på topp i flera år i rad kräver sin kommun, sitt samarbete och sin kontinuitet. Det gäller för Hofors att kavla upp ärmarna och åter ha företagsklimatet högt upp på den kommunala dagordningen, säger Lotta Petterson.

Ockelbo gör den största klättringen genom att avancera 48 placeringar till 183:e plats.

– Det gäller nu för kommunen att fortsatt hålla en nära dialog med företagen och att arbeta mer intensivt med service och bemötande, säger Lotta Petterson.

Sandviken kommun klättrar elva placeringar och hamnar på plats 268 i rankingen.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar