Ingenting är en slump med Dejan Kulusevski


Andrea Pirlos fotboll har bara funnits i teorin. 

Kanske länge i hans tankar men bara i diskussionerna de senaste veckorna. På planen skulle den tänkande fotbollsspelarens teorier om kontroll och snabb återerövring testas skarpt för första gången mot Sampdoria. 

Dessutom utan flera av startspelarna från den förra säsongen, bortfall framför allt symboliserade av Paolo Dybala i kostym på Juventus Stadium. 

Pirlos främsta uppdrag i den hör premiären var dock att återfinna Juventus dna. Det handlar så klart om en mentalitet som saknades under den förre tränaren Maurizio Sarri. Det handlar om elakhet, känslan av ett Juventus som oavsett vad som händer alltid med pondus och självklarhet kommer tillbaka. 

Ett Juventus som maler ner sina motståndare, aldrig slagna, aldrig i mental obalans.

***

I allt det där stora, i Mister Pirlos orkester, placerades en 20-årig svensk bredvid den stora mästaren. 

Bara där skulle vi kunna stanna upp, vara nöjda och ha stor tro på en lysande framtid. Men Dejan Kulusevski är inte nöjd någonstans. Det spritter i benen, kroppen är mjuk men samtidigt spänstig, hans ögon glöder. 

Han är utsvulten, efter bollar på fötterna och nätrassel. 

Det gick inte att vara förvånad när kulan landade vid hans fötter i straffområdet och han iskallt placerade in den diagonalt. Det är sån han är, har vi lärt oss. 

Dejan Kulusevski är en fantastisk fotbollstalang men utan skallen kommer man inte långt. Kulusevski lyckas varva upp systemet samtidigt som han är glasklar i tanken. Idolen Zlatan har ju sagt att han är som Matrix på plan, för alla andra går det jättesnabbt men han upplever allt i slowmotion. 

Kulusevski är också övernaturlig när det kommer till spelförståelse. Han ser vinklar och ytor de flesta missar och han fattar sällan fel beslut. 

Det finns mycket som är självklart med Dejan Kulusevski, och ingenting är en slump.

***

Tillsammans med sina rådgivare har karriärskorten spelats perfekt. Från Sveriges bästa fotbollsskola i BP, via Italiens bästa i Atalanta, ett utlån till Parma, hela vägen till Juventus startelva. I anfallspar med Cristiano Ronaldo. Hur ska Janne tänka nu?

Andrea Pirlo tänkte, därför spelade han som han gjorde. Hur han ser på framtida laguttagningar återstår så klart att se men klart är att Paolo Dybala snart är tillbaka tillbaka och att konkurrensen för svensken blir av tuffast möjliga sort. 

Om det nu var Juventus unika dna som Pirlo sökte den här kvällen med sin provisoriska elva så kan han sova gott i veckan. 

Det var en premiär som osade Juventus. Inte på något sätt briljant, men tillräckligt tungt och ledningen som Kulusevski gav sin Mister kändes aldrig hotad. 

Sampdoria bröts ner, Bonucci kunde göra 2-0 med knappa kvarten kvar och när Ronaldo till slut gjorde sitt obligatoriska mål var allt som vanligt. Elakheten fanns där och den svartvita cynismen kändes äntligen igen. 

Men det var inte bara det. I den gamla damens återfunna dna finns nu också svenskt stoff. Hur mäktigt som helst.expressen

Related posts

lämna en kommentar