Bostadsområdet Promenaden i Sandviken finns inte – men efter 70 år klubbar kommunen namnet


Det var i planeringen av skyltbyte i bostadsområdet som felet upptäcktes: Promenaden har, trots namnet på skyltarna vid entréerna, inget namn. Det är bara vad Sandvikenbor, i folkmun, har kallat bostadsområdet från 1950-talet tills i dag.

LÄS ÄVEN: Fler gator ställer till problem för blåljuspersonal – här är ny väg som kan byta namn: “Heter för lika”

Enligt Lisa Wikblom, förrättningsassistent på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning, VGS, var det en förvånande upptäckt. Men ändå inte helt chockerande.

– Det är ganska vanligt förekommande. Det har fungerat olika över tid hur man hanterar namnfrågor och därför följer det inte alltid med formellt, säger hon.

Att bostadsområdet var odöpt har varit dolt länge, men lyckades alltså till slut ställa till det en del.

– Nu, när vi tar ett beslut, blir det lättare att sköta skyltning. Det behöver aldrig bli några frågetecken om vad det formella namnet faktiskt är, säger Lisa Wikblom.

För att Promenaden ska få heta Promenaden krävs alltså ett officiellt namnbeslut. Detta ska tas på VGS nästa sammanträde 22 september.

Ingenting ska ändras i verkligheten, utan allt arbete sker på papper och digitalt. Varken boende, posten, räddningstjänst eller någon annan ska behöva oroa sig för adressändringar eller dylikt.

Trots det kan det finnas inte en utan massor av bostadsområden och andra platser som egentligen saknar namn.

– Det är inget mer som vi vet om just nu, men naturligtvis kan det finnas fler. Dyker de upp tar vi tag i det då, säger Lisa Wikblom.

Hur kan det bli så här från början?

– Förut kanske man sa till varandra eller bara kom överens och skakade hand när man beslutade om ett namn. Det är svårt att veta exakt i efterhand, men klart är att det inte fanns något skriftligt bevis i just det här fallet.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar