Därför blev det en toppensommar för flera besöksmål – trots pandemin


Hotellet som totalrenoverades innan premiäröppningen för sju år sedan har 124 rum och drygt 45 anställda. När smittspridningen tog fart i våras och lade sig som en blöt filt över hela besöksnäringen blev ett antal anställda uppsagda samtidigt som delar av personalstyrkan korttidspermitterades.

Men när reselättnaderna infördes 13 juni kom vändningen snabbt.

– Andra halvan av juni blev helt ok och i juli slog vi rekord. Augusti blev också en bra månad, säger hotelldirektör Mikael Ericsson.

Både han och personalen blev förvånade över bokningarnas omfattning.

– Vi hade gått in i en krisorganisation och hoppades att sommaren skulle bli bra, istället blev det en toppensommar. Otroligt kul men väldigt slitsamt eftersom vi inte var förberedda, säger Mikael Ericsson.

Pandemin är sannolikt förklaringen till uppsvinget, menar han.

– Istället för att åka utomlands eller till storstäder har många passat på att uppleva det som finns i häromkring. Gävle ligger på lämpligt avstånd från Sundsvall, Dalarna och Stockholm samtidigt som vårt hotell har gott renommé. Själva hotellvistelsen är kanske en reseanledning i sig, säger Mikael Ericsson.

Färnebofjärdens nationalpark i närheten av Gysinge har också lockat fler besökare än vanligt. Under perioden 1 mars-27 augusti var ökningen 98 procent jämfört med samma period ifjol.

– Parken är på tio tusen hektar och vi har bara två räknare, så siffrorna ger inte en bild av det totala antalet besökare. Däremot kan vi mäta förändringen, säger Ingvar Westman, nationalparksförvaltare.

Enligt en tidigare uppskattning besökte 87 000 personer parken ifjol. Förmodligen kommer det att handla om större siffror när 2020 summeras, tror Ingvar Westman.

– Vi har badgäster, fiskare, kanotister, fågelskådare och vandrare. Framförallt är det vandringen som har blivit mer populär i år, folk har kommit hit för att gå några kilometer och grilla korv och fika, säger han.

Linda Ekman som driver Pelargonmuseum och trädgård i Torsåker vittnar också om en lugn vår men hektisk sommar.

– Från mitten av juni brukar det vara fullt upp, men i år var det extremt, säger hon.

Hon tog över verksamheten för två år sedan och har i dag en anställd under högsäsong. Förutom museet ingår ett kafé och en handelsträdgård.

– Sticklingar och sommarblommor tog slut tidigt i år. Det märks att folk har hållit sig hemmavid och haft mer tid för trädgården, säger Linda Ekman.

För att få en ungefärlig besökssiffra brukar hon dubbla antalet kassakvitton.

– De flesta som handlar kommer i sällskap med andra. Under perioden från mitten av mars till mitten av augusti hade vi 6000 kunder, säger Linda Ekman.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar