Fåren trivs i trädgård på Brynäs – men kommunen överväger en polisanmälan


Inom det avgränsade området står två får och betar av gräset. I det här fallet handlar det inte om en hage utan en trädgård i ett vanligt villakvarter på Brynäs.

Tidningen skrev om fåren i augusti, efter att de rymt och flera anmälningar kommit in till länsstyrelsen. Tillsammans med Länsstyrelsen Gävleborg gjorde Gävle kommuns miljöinspektör Anneli Grytenius ett besök på Brynäs.

– De här fåren mår bra. Det är inga problem med pälsen och de har mat, säger hon.

Det har inte heller kommit in någon anmälan till Gävle kommun om att fåren inneburit en störning mot grannarna.

– Länsstyrelsen tar hand om djurskyddet medan kommunen har hand om det blir olägenheter för människor. Säg att grannar skulle känna att det luktar väldigt mycket eller att de bräker på nätterna, säger Anneli Grytenius.

Problemet i detta fall är att tillståndet saknas för att hålla lantbruksdjur inom detaljplanerat område. Eftersom ägaren lovade att fåren skulle bort inom tre veckor valde Gävle kommun att inte agera.

– De är kvar alltså? Antingen får han ansöka eller skicka tillbaka dem omgående. Annars måste vi anmäla till polisen. Jag sa till honom att det inte är okej att ha fåren utan tillstånd, säger Anneli Grytenius.

Ägaren av fåren vill inte ge en kommentar.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar