Cirka 700 inställda besök – så ska Folktandvården i Sandviken komma ikapp – “Vi har halkat efter”


Fram till september har personalen hos Folktandvården i region Gävleborg varit permitterade och arbetat 60 procent. Det har resulterat i cirka 700 inställda besök under våren på kliniken i Sandviken.

– Det är beklagligt att patienter får vänta, men vi har en bra prioriteringsordning och man ska känna sig trygg med det. En stor del av besöken har vi bokat in nu, säger Annika Olsson, klinikchef i Sandviken.

Nu när personalen är tillbaka och jobbar fulltid kan kliniken i Sandviken ta emot närmare dubbelt så många patienter.

– Det är en lättnad att vi kan ta emot flera patienter. Vi prioriterar de sjukaste, och patienter som har särskilda behov och behöver hjälp och stöd för att ta hand om sina tänder, säger hon.

Under perioden mars till augusti förra året var antalet besökare 11 600. Samma period i år var det 9 500 besökare, enligt siffror från Folktandvården.

– Det är inte en så stor minskning, säger Annika Olsson, och fortsätter:

– Det var som mest kritiskt i våras med skyddsmaterial, och i april stängde därför klinikerna i Hofors och Valbo. Vi behövde säkra den akuta vården. Då kom patienterna och personalen hit, men sedan september är de tillbaka och klinikerna är öppna, säger Annika Olsson.

När det var större risk för spridning av coronaviruset fick kliniken i Sandviken hjälp av Tandvårdsbussen och specialisttandvården i Gävle, berättar hon.

– Vi har kunnat ta dit patienter med misstänkt smitta, så att de fått möjlighet till att få akut tandvård och det har varit bra. Ungefär hundra personer har behandlats i bussen, men nu ska den ut på vägarna igen, säger Annika Olsson.

När det gäller att kalla någon till besök som är 70 år eller äldre finns det en guide för hur det ska skötas. Till exempel uppmanas patienterna att vänta utanför dörren och att inte åka kollektivtrafik innan besöket. Personalens rutiner vid behandling har inte förändrats mycket, enligt Annika Olsson.

– Vi har ju hela tiden haft visir, om det finns risk för stänk, men nu har vi det på under hela besöket när det är riskpatienter. Även när man hämtar patienten vid dörren, säger hon.

Trots att många patienter fått vänta på att få besöka tandläkaren, tror hon inte har påverkat tandhälsan negativt.

– Nej, jag tycker inte att det har inte blivit värre, eftersom vi har hela tidigt tagit hand om det akuta, och vi har utbildad tandvårdspersonal som sitter i telefon och ger råd.

Men hur lång väntetiden är för en patient som inte är i riskgrupp, att till exempel få ett hål lagat, är svårt att svara på, enligt Annika Olsson.

– Vi bedömer från fall till fall. De vi bokar in nu är de som fått sina tider avbokade tidigare och är man patient utan andra bekymmer så kan det ju ta lite längre tid.

Handlar det om månader?

– Ja, några månader om man inte är i riskgrupp.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar