Henrik Zetterberg om Steve Yzerman och avslutet i Detroit


Henrik Zetterberg är en av Sveriges främsta hockeyspelare. Han har vunnit både Stanley Cup med Detroit Red Wings samt OS och VM med Sverige. Den 14 september 2018 meddelade han att han avslutade sin spelarkarriär. Totalt blev det 15 säsonger i NHL för Detroit varav sex som lagkapten.

När han kom till NHL 2002 var Detroit en storklubb. 2007/08 vann Zetterberg Stanley Cup med Red Wings men de senaste åren har varit dystrare för laget men bottenplaceringar och missade slutspel. 

– Det hemska i NHL är att du måste vara riktigt dålig för att bli bra, säger Henrik Zetteberg i intervjun som publiceras på hockeysverige.se två år efter att han la skridskorna på hyllan. 

”Orsaken till att min karriär slutade där”

Zetterberg förklarar vidare att Detroit måste drafta till sig bra unga spelare igen, likt hur han själv kom till klubben. 

– Det är en del av systemet i NHL. Alla lag ska gå igenom det här. Detroit köpte sig mycket tid runt mitt och Pavels (Datsiuk) draftår. 

– Vi kom in som nytt fräscht blod och vi var en del av en mix där det fortfarande fanns kvar äldre spelare samtidigt som Detroit fick nytt ungt blod som man ser nu också behövs, säger Zetterberg. 

Detroit ska bygga nytt och ungt för att åter nå toppen och frågan är om klubben höll för länge i Zetterberg och andra etablerade spelare?

– Kanske, men jag är väldigt tacksam att vi gjorde det. Där har vi kanske en orsak till att min karriär slutade när den slutade. Det var dags för nytt blod i Detroit, berättar Zetterberg för hockeysverige.se. 

Yzerman är rätt väg att gå 

Inför förra säsongen tog Detroit in klubblegendaren Steve Yzerman som general manager, något som gladde Zetterberg. 

– Att han valde att komma tillbaka, för mig som har Detroit-hjärta blev jag väldigt glad för jag är säker på att det kommer vända.

Zetterberg tror att Yzerman är rätt man att leda klubben tillbaka till toppen.

– Jag tycker han är helt rätt person för det. För det första, säger Yzerman att det ta lång tid då lyssnar folket i Detroit. Ken Holland började den processen innan han lämnade och gick vidare, men hade han sagt samma sak hade det blivit ramaskri.

– De behöver inte vinna redan i år. Såklart att man utåt säger att man ska ta sig till slutspel, men egentligen är det här en process som måste göras, säger Zetterberg. expressen

Related posts

lämna en kommentar