Corona stoppade inte Exit filmfestival – Eric och Halvar kammade hem dubbla priser: “Helt overkligt”


Den 25:e upplagan av Exit filmfestival hölls på söndagen på Gasklockorna i Gävle. En nyhet för i år var att Studiefrämjandet arrangerade festivalen. Som vanligt i samarbete med, och på uppdrag av, Region Gävleborg.

På plats fanns juryn och flera nominerade. Men man kunde också se prisutdelningen live på hemsidan.

I kategorin “tungvikt”, för filmskapare mellan 20 och 26 år, blev det Gävlebon Eric Norberg och Valbobon Halvar Wallman som drog det längsta strået. Motiveringen, till varför duon skulle prisas för filmen LUNIK 1, löd:

“Med en skruvad och humoristisk vinkel, trollbinds vi och vet ibland inte vad som är upp eller ner, in eller ut, verklighet eller fiktion, saga eller dikt.”

Som om inte det vore nog kammade duon även hem publikens pris.

– Det känns helt overkligt, jag är otroligt glad att vi har lyckats vinna eftersom vi har varit seriösa med den här produktionen, säger Halvar Wallman när tidningen når honom.

Vilket pris är du mest chockad över?

– Det är nog kombinationen av att vinna båda två, det är kanske nästan är ännu mer chockerande att vinna förstapris i tungvikt, om jag måste välja. Men det är otroligt kul att vinna två, säger han.

Att LUNIK 1 vann två priser tror Halvar Wallman kan vara för att den har något nytt. Men han vill inte vara för självgod.

– Jag har aldrig sett någon göra en 3D-animerad film på Exit. Så det är ganska fräscht, det kan jag erkänna. Men jag vill ju inte hålla på och “braga”, säger han.

Hur ska ni fira?

– Jag tror att jag och Eric kanske drar ut på stan. Vi hänger hela tiden, han och jag.

_________________________________

HÄR ÄR ALLA PRISTAGARE

_________________________________

TUNGVIKT

1:a pris: LUNIK 1 (Halvar Wallman & Eric Norberg)

Juryn: “Med en skruvad och humoristisk vinkel, trollbinds vi och vet ibland inte vad som är upp eller ner, in eller ut, verklighet eller fiktion, saga eller dikt.”

Hedersomnämnande: Connection (Emil Broo)

Juryn: “En känslig, visuell och fantastifull lek om längtan och ensamhet som utan oro dröjer sig kvar i scenerna och skapar sin egen rytm, sin egen värld“.

MELLANVIKT

1:a pris: Kakan (Fanny Åhrlin & Olivia Grönlund)

Jury: “En fyndig, rolig betraktelse av ett dilemma… Eller som författaren Oscar Wilde en gång skrev: “Det finns bara två tragedier i denna värld: den ena är att inte få det man önskar, det andra är att få det.”

Hedersomnämnande: Frälst (Martin Ekelund & Bessemer ÅK3)

Jury: “Vi dras in i vad som visar sig vara en faslig historia med distinkta bilder som inte låter oss komma undan.

ÖPPEN KLASS

1:a pris: 1971 (Magnus Häll)

Jury: “En film som inte lämnar någon bild åt slumpen. Med ett traditionellt hantverk på högsta nivå, där vi bland annat uppmärksammar skådespelare som trovärdigt tar oss in i berättelsens olika verkligheter.”

PUBLIKENS PRIS

Vinnare: LUNIK 1

JURYNS SPECIALPRIS

Vinnare: Gustav Frölander & Hampus Wass.

Juryn: “En viktig funktion efter att allt material har spelats in och skådespelarna har gått hem är postproduktionen. Vi vill i år speciellt lyfta fram Gustav Frölander och Hampus Wass.”

HEDERSPRIS

Vinnare: Dan Evensen & Conny Johanssonarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar