De lever redan familjeliv – här är det unga Skutskärsparet som köpt hus och väntar sitt första barn


Det låter väl inte som något särskilt ovanligt. Förutom en sak kanske: deras ålder. Vilma är 18 år och William 19. Trots sina unga år är de helt säkra på att det enda de vill just nu är att leva familjeliv.

– Det var inte jätteplanerat även om vi har pratat om att skaffa barn ganska länge. Vi är jätteglada, säger Vilma och stryker sig över magen.

På altanbordet har hon dukat fram nybakad kokoskaka, cupcakes av mörk choklad, hallonsaft och en liten bordsflagga i trä. Inne i barnkammaren är det mesta klart i väntan på barnet. Väggarna är dekorerade med dekaler med glada apor, spjälsängen är bäddad och overaller och andra små plagg hänger prydligt på galgar i miniformat.

En gammal bokhylla har fått ny, vit färg och byggts om till skötbord. På översta hyllan ligger små, vita frottéhanddukar hopvikta bredvid travar av blöjor och annat som behövs till en bebis. Vilma har haft gott om tid att förbereda för sonens ankomst. Det var meningen att hon skulle jobba på förskola efter studenten i juni. Men annat kom emellan.

– Jag ville inte att hon skulle jobba och riskera att utsätta sig för corona, inte med bebisen i magen, säger William som fick övertala Vilma att stanna hemma.

Där var de lite oense liksom huruvida det blir en Melker, Tage eller Ture som flyttar in i barnkammaren om någon månad. I övrigt verkar de överens om det mesta.

– Vi hade och har samma drömmar om barn, familj och hus. Man kan ju leva livet även om man har barn och vi är mer än redo, säger Vilma som tror att ytliga bekanta och andra säkert har åsikter om deras livsval.

– Men de som känner oss – vänner, familj och släkt – blev inte förvånade. Vi gillar inte att festa utan trivs att hänga med dem. Vi har många barn runt omkring oss. Men det är klart att det är lite läskigt att bli pappa samtidigt som det känns skitkul och självklart. Jag längtar så, säger William.

Trots att han bara är 19 år har han hunnit med att vara egenföretagare tillsammans med sin pappa. Nu har han fast anställning på ett företag som sysslar med trafiklösningar i samband med vägarbeten. En stabil vardagsekonomi och sparpengar gjorde att de kunde slå till när huset i slutet av granngatan till Williams föräldrar blev till salu i våras. Egentligen trivdes de i lägenheten inne i Skutskär. Men husets läge med närhet till badplats och fiske i Dalälven och gott om utrymme för en familj gjorde att de tänkte om.

– Vi tänkte varför inte nu? Och jag är ju uppväxt här på Kullen, säger William som har tre yngre bröder.

Den yngste är bara två år. Med farmor, farfar och farbröder på andra sidan staketet och mormor och morfar i Älvkarleby finns det gott om folk som kan rycka in om det skulle behövas.

– Vi har bra stöttning från våra familjer så det känns tryggt, säger Vilma.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar