Blåst på 120 000 kronor – efter kaoset runt Meraf Bahta


Sommaren 2018 avslöjades det att Sveriges löparstjärna Meraf Bahta, 31, var under utredning för brott mot dopingreglerna, efter att ha gjort tre raka missar i sin vistelserapportering till dopingjägarna.

Trots det lät friidrottsförbundet henne starta på EM i Berlin. Och det ledde till svidande kritik.

– Det är ett korkat beslut av Sverige, förklarade den finske krönikören Pekka Holopainen.

– Nu hoppas jag att Bahta tar medalj, blir avstängd och tvingas lämna tillbaka medaljen. Då kanske Sverige får lära sig en läxa…

Exakt så blev det. Meraf Bahta sprang hem bronset på 10 000 meter, stängdes sen av för doping och för två veckor sen kom också det slutgiltiga beskedet att hon tvingas lämna tillbaka medaljen.

Ett hårt slag både mot Bahta och mot det svenska friidrottsförbundet. Men det finns också andra som drabbas av den här skandalen.

Förlorade 120 000 kronor

Den spanska veteranen Maitane Melero, 37, var en av dem som slutade bakom Meraf Bahta i EM-finalen på 10 000 meter. Hon slutade nia. Hade hon i stället slutat åtta hade hon varit drygt 120 000 kronor rikare i dag, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

– För mig har det här fått stora konsekvenser, säger Melero när SportExpressen når henne.

– Hade jag slutat åtta på EM hade jag fått tillgång till ett stipendium från det spanska förbundet som gett mig 120 000 kronor extra. Utöver det hade jag fått bonuspengar från mina sponsorer som skulle betalas ut om jag kom topp åtta.

– Nu kommer jag topp åtta i efterhand, när Bahta stryks. Men det hjälper inte mig.

Hon fortsätter:

– Jag kanske förväntas vara glad nu, men ärligt talat känner jag bara en stor maktlöshet och frustration över allt det här. Jag lider också med tyskan Alina Reh som slutade fyra i finalen och berövades på möjligheten att få kliva upp på prispallen inför sin hemmapublik.

Sågar svenska beslutet

Tycker du att det svenska förbundet borde ha stoppat Bahta från start i EM?

– Ja. Frågar du mig så borde hon inte ha fått starta eftersom hon hade gjort tre missar i sin vistelserapportering och den sista missen var ju den 24 maj, flera månader innan EM startade. Jag förstår att det var en pågående utredning och att hon enligt regelverket hade möjlighet att tävla, men jag tycker ändå det var fel.

– Sen måste jag också kommentera datumen för avstängningen som Bahta fick, från 1 september 2018 till 31 augusti 2019. Det gjorde ju att hon först fick behålla sin EM-medalj. Det var oacceptabelt.

Den avstängningen slogs fast av Riksidrottsnämnden i Sverige. Datumen föreslogs av Riksidrottsförbundets dopingkommission.

Till slut fick internationella friidrottsförbundet (World Athletics) kliva in och diskvalificera Meraf Bahtas resultat från den 24 maj till 1 september 2018, vilket gjorde att hon förlorade EM-bronset.

Förbundets förklaring

Förväntar du dig en ursäkt från Meraf Bahta?

– Jag tycker att hon ska be om ursäkt på ett allmänt plan, inte bara till mig. Vi är många idrottare som har drabbats av den här dopingavstängningen.

– Jag tycker också att straffen borde skärpas och att processerna måste gå snabbare. Jag menar, hon gjorde den sista missen i sin vistelserapportering den 24 maj 2018 men det dröjde ända till 28 augusti 2020 innan hon fick sitt slutgiltiga straff. 

SportExpressen var för två veckor sen i kontakt med Stefan Olsson, generalsekreterare på friidrottsförbundet, som då förklarade varför Meraf Bahta fick starta på EM 2018 trots pågående utredning.

– Vi hade diskussioner inom svensk friidrott, inom styrelsen och även med sakkunniga inom dopingfrågor. Och med den information vi hade då såg vi att det fanns goda möjligheter att Meraf skulle bli helt frikänd i slutändan. Utifrån det lät vi henne tävla under pågående utredning.

– Med facit i hand önskar vi att vi hade hanterat det här på ett annat sätt. Men där och då gjorde vi en rejäl analys och hade argument för att låta henne tävla.

 

LÄS MER: Blir av med medaljen: ”Jag fattar ingenting”
LÄS MER: Bahtas ord efter bronset: ”Det har varit jobbigt”
LÄS MER: Ilskan efter Bahtas brons: ”Är sorgligt”

expressen

Related posts

lämna en kommentar