Glädje över nya biblioteket i Torsåker – men trapp stänger folk ute: “Vi löser det tillfälligt”


Hon är bibliotekspedagog och visar runt i Torsåkers nya bibliotek.

Det ligger i den före detta rektorsexpeditionen på Solbergaskolan. Tidigare delade biblioteket lokal med förskolan.

– Vi hade bara en skärmvägg mellan oss och barnen. Vi har velat flytta länge men i år blev det bråttom. Dels är det större barnkullar så förskolan behövde utrymmet, dels gjorde corona att det inte var lämpligt att vara kvar, säger UllaCarin Lindström Ahlén.

I våras stängde biblioteket. Personalen fick jobba snabbt med att gallra, flytta och bygga. 22 juli var det smygöppning och i september återgick öppettiderna till det normala.

– Det är viktigt att ha öppet för skolan. Barnen är nöjda och gillar att vi har flera rum där man kan krypa in och vara för sig själv, säger UllaCarin Lindström Ahlén.

Men det finns ett problem: Trappen innan för dörren, upp till biblioteket. Den som till exempel har rullator eller rullstol kan inte ta sig in. Det verkar dröja innan en lösning kommer, kanske till 2021 har UllaCarin Lindström Ahlén fått höra.

– Det skulle vara skönt att kunna ge besked. Några av våra mest frekventa låntagare har inte har tillgång till biblioteket. Vi löser det tillfälligt med att de kan ringa och beställa böcker, säger hon.

De som bor centralt kan få böckerna levererade hem. Andra får hämta dem utanför dörren. Det är en nödvändighet tills handikappanpassning finns på plats, förklarar Ritva Snellman som är kulturchef i Hofors kommun.

– Vi tittade på tre möjliga platser för biblioteket. Alla hade problem med tillgängligheten. Solbergaskolan har fantastiska gamla hus men det är högt, många trappor och smala entréer, säger hon och fortsätter:

– Till slut hade vi två alternativ. Det enda var ett skolbibliotek som var stängt för allmänheten. Det ville vi inte ha, så då blev det den här lösningen.

Hoforshus undersöker olika lösningar, berättar Ritva Snellman. Frågan är om det ska bli en ramp, en hiss eller om det kommer att krävas en ny ingång.

– Det här kommer att kosta pengar, det förstår vi, och just nu finns inte det. Till budget 2021 kommer vi kunna se över prioriteringarna. Vi börjar med budgeten i november och jag hoppas att vi kan börja med det här direkt, säger Ritva Snellman.

När alla kan komma in, ska Torsåkers bibliotek ska få många nya användningsområden. Det ska finnas dator och skrivare att låna, samt rum för träffar och aktiviteter. Filmvisningar ska ordnas i både Hofors och Torsåker.

– Målet är att ha samma service som på huvudbiblioteket i Hofors, även om det blir i mindre format, säger UllaCarin Lindström Ahlén.

Torsåker får också en utlåningsautomat med självscanning. Den ska göra besöket snabbare och smidigare, samtidigt som personalen får mer tid till andra uppgifter.

– En dröm vore att kulturskolan, alltså Entré ungdom, skulle kunna komma hit ibland och ha aktiviteter. Vi skulle också vilja testa att ha “meröppet”, alltså att man kan besöka biblioteket även när det inte är personal här. Det har varit lyckat på andra filialbibliotek, säger UllaCarin Lindström Ahlén.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar