Forskning på HiG kan bli framgångsfaktor för framtidens vindkraftsparker: “Finns ett intresse”


Han har tidigare studerat beslutsmetoder och geografiska informationssystem (GIS) var för sig. I den senaste forskningen har Milutinovic kombinerat de två områdena. Han är nöjd med resultatet.

– Jag är helt övertygad om att den är minst lika bra eller bättre än de beslutsmetoder som används inom GIS i dag.

Metoden är mest användbar för att hitta den bästa positionen för en damm, för vindkraft eller solkraft. Platserna jämförs utifrån 15-20 kriterier, som t.ex. hur nära punkten är till elkraftledningar, till riksvägar (för transporternas del) eller om det ligger på ett skyddat område. Hur mycket det blåser, hur väl solen strålar över platsen, hur lutningen är på terrängen, hur strömningen är i vattendraget är viktiga aspekter för respektive energislag.

I de metoder man använder i dag bestämmer man sig för att vissa kriterier ska värderas högre än andra, vilket kan slå fel, menar Goran Milutinovic. Han exemplifierar med om man ska välja mellan olika lägenheter och anser att priset är det viktigaste kriteriet.

– Om priset ligger mellan en miljon och fyra miljoner, då är det väldigt viktigt naturligtvis. Men om alla lägenheter man kollar på kostar mellan en miljon och en miljon och femtio tusen kronor, då kan man till och med strunta i priset. Det felet tycker jag orsakar att dagens metoder är opålitliga.

I Milutinovic metod får experter på området i stället värdera cirka tio hypotetiska platser, utan att rangordna kriterierna. Utifrån de preferenserna jämförs sen alla tänkbara platser för kraftverket eller dammen och rangordnas.

I avhandlingen har Goran Milutinovic testat metoden på ett beslutsproblem i Costa Rica, där ett dammbygge skulle göras längs en 200 km lång flod. Till hjälp för att bedöma faktorerna hade han en kollega som är expert på hydrologi.

– Det visade sig att min metod pekat ut precis det stället där man faktiskt valt att bygga damm för ett par år sedan, vilket jag inte visste om då.

Har det kommit någon reaktion från marknaden på det här?

– Det är några som ringt och några som intervjuat mig. Det finns ett intresse att veta mer, men något konkret har det inte blivit än. Inte så konstigt eftersom det bara gått tre månader sedan jag publicerade allt.

Goran ser gärna ett samarbete med någon inom industrin inför sin fortsatta forskning.

– Jag ska utvärdera metoden på något extra case. Det skulle vara optimalt både för mig och för dem om jag kunde hitta någon intresserad inom industrin, säger han.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar