Evi Sachenbacher-Stehle om nya livet efter dopingdomen


Det var i slutet av juli som Grigorij Rodtjenkov gav ut en bok som kastade nytt ljus på den tyska OS-hjälten Evi Sachenbacher-Stehles dopingdom. 

Rodtjenkov låg bakom dopinglabbet i Sotji 2014 och hjälpte ryska utövare att dopa sig – men blev sedan visselblåsare och avslöjade skandalen. 

Sachenbacher-Stehles hade testat positivt för den förbjudna substansen metylhexanamin och stängdes av från allt tävlande i två års tid. Enligt Rodtjenkov behövde han kunna visa upp ett spektakulärt dopingfall, för att visa att testerna faktiskt fungerade och på så sätt röja misstankarna om förtäckt rysk statsdoping. 

”Om jag redan hade haft fem positiva fall hade jag kanske inte noterat det här. Men vi behövde blod”, skrev Rodtjenkov i boken. 

För norska Dagbladet berättar Evi Sachenbacher-Stehle att hon började gråta när hon läste var ryssen skrivit i sin bok. 

– Jag är inte arg på något sätt. Jag är mest lättad och vill egentligen inte tänka på vad som kunde skett om det här inte hade hänt. Men allt detta har hänt och jag kan inte ändra det nu, så jag vill inte tänka på vad som kunde varit, säger Sachenbacher-Stehle. 

Sachenbacher-Stehle tog OS-guld i längdskidor 2010 men tävlade i skidskytte inför Sotji-OS – som hon alltså stoppades från efter det positiva dopingprovet. 

Sachenbacher-Stehle om Johaug: ”Tungt”

I efterhand visade det sig att Sachenbacher-Stehle fått i sig en väldigt liten mängd av substansen via ett te, och avstängningen kortades till sex månader. Men tyskan menar att hon aldrig övervägde att återvända till sporten. 

– Jag kunde inte leva med det och orkade inte med alla kritiska frågor. Jag är en person som behöver harmoni och en bra känsla för att prestera och när jag inte hade det fanns det ingen vits att fortsätta, säger hon till Dagbladet. 

Den tyska stjärnan, som i dag har två döttrar och bland annat jobbar med tv, jämför sin situation med Therese Johaugs dopingfall. Norskan bedömdes inte heller ha dopat sig medvetet, men stängdes av eftersom hon ansågs ha brustit i sitt eget ansvar. 

– Jag tror det var samma sak med Therese och det är fruktansvärt tungt. Hon är stark som går igenom detta och tävlar igen. Det är inte någonting som jag hade klarat av. 

 

LÄS MER: Dopingskandalerna som skakat om skidsporten
LÄS MER: Nya skämmande detaljer om den ryska dopingen
LÄS MER: OS-hjälten offrades: ”Vi behövde blod”

https://www.instagram.com/p/CBr5REYJoUv/?hidecaption=true

expressen

Related posts

lämna en kommentar