Det händer tisdag 8 september: Slöjdstuga, promenader med mera


ARRANGEMANG

GÄVLE

Kl. 11.00 Träffpunkt för seniorer anordnar Gympa i Kvarnparken, mellan Nygatan och Heliga Trefaldighets kyrka. Kl. 13.30 Träffpunkt för seniorer anordnar Gympa i Brunnsparken, mellan Luthergatan och S. Stapeltorgsgatan.

Prova på att motionsdansa till gillesdans med Folkdanslaget Rillen. För dig som kan gammeldans. Endast dans med egen partner pga corona. Kl 18.30 på Röjningen i Sätra.

Folkteaterns Slöjdstuga! Kl 17.30-20.00 Kom och brodera, sticka, tälj eller något annat i vår foajé tillsammans med andra handarbetare och Folkteaterns kostymmästare. Ingen förbokning behövs och du är välkommen att komma och gå som du vill. Dock har vi en begränsning på 14 personer vid varje tillfälle, för att kunna hålla ett tryggt och smittsäkert avstånd till varandra. Det finns inget fika att tillgå men du är varmt välkommen att ta med dig det du vill förtära.

Kl 10.30 Promenadgrupp. Promenera tillsammans med andra under cirka en timmes promenad. En grupp för dig som går raskare och en grupp för dig som går lite långsammare. Efteråt fikar vi och umgås tillsammans. Fikakostnad 20 kr. Samling vid Bomhus kyrka.

RADIO GÄVLE

102,7 MHz

09.00- 11.00 Seniorradion med Karin Fagerlund och Mariann Minell. Varför titta på damhockey? Rolf Vingemar intervjuar Erika Grahn, Brynäs IF. Den cyklande reportern Karin Fagerlund har besökt trygghetsboendet på Pukslagarvägen i Bomhus. I Seniorradions serie med fd stadsarkitekten Gunnar Lidfeldt och Mariann Minell är dagens besök Joe Hill parken. Krönika med Åke Sahlin. Hur ser hösten ut för PUG. Ordf Agneta Örtegren Ekenblad berättar. Bernt-Olov Andersson läser ur sin roman Syrenernas tid, vi har hunnit fram till avsnitt 23

16.00-18.00 Seniorradion med Karin Fagerlund och Mariann Minell (repris)

SKUTSKÄR/ÄLVKARLEBY

Grundkurs Nattvandring. Stiftelsen Nattvandring.nu kommer till Biblioteket i Skutskär och håller en grundkurs i nattvandring. Kursen är gratis och för att den ska genomföras behövs 15 deltagare. Kl. 18 Biblioteket i Skutskär.

Elvis på RioBio i Skutskär med Billy Bremner Trio! Kl 19:00. Två avdelningar med möjlighet att köpa fika. Max 50 pers med coronatänk Ev överblivna biljetter säljes från 18.00 i Ordenshuset. Entré: 150 kr. Swish/kontant/kort.

TIERP/SÖDERFORS

Kl 13 Promenad i Kyrkbyn med samling vid Tierpsgården. Ta med eget fika. Kl 14 Promenad i Söderfors med samling vid Söderfors församlingshem. Gunnar Thollander berättar om Hembygdsgården. Enkelt fika efteråt.

UTSTÄLLNINGAR

GÄVLE

Samlingsutställningen (Joint Art Show) på Little Art Cakery i Gävle. 29 konstnärer; lokala, nationella och internationella visar två verk vardera. Pågår 5-27 september, öppet alla dagar11-16, helger 12-17 utom måndag.

Fristadsmobilen. Fristadsmobilen är en vandrande och interaktiv konstinstallation med poesi som samlar tankar och ord på temat ”fristad”. Alla som vill får bidra med en dikt eller en tanke att hänga upp i mobilen. Ett initiativ av den lokala poeten och konstnären Liselotte Fluhr i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Sätra bibliotek.

Här kommer Maja med vänner! Möt några av barnboksförfattaren och illustratören Lena Andersons mest älskade figurer i utställningen ”Här kommer Maja med vänner”. Där finns bl.a. Maja som tycker om bokstäver och allt som växer och gror i naturen och Stina som gör strandfynd och upplever en storm med morfar i skärgården. Bomhus bibliotek. Se utställningen under bibliotekets öppettider.

Ateljéföreningen Gaffel med konst och ljud från ett dussintal konstnärer. Folkteaterns foajéfönster för beskådan utifrån. 7-21 september.

Utställning hos Profilen Konst & Ram. Mats Åkerman Stockholm, i september.

Tredje Testamentet – Bibelns fortsättning – av Martinus. I miniutställningen “Tredje Testamentet – Bibelns fortsättning – av Martinus” visas bilder av den danske författaren och symbolmålaren Martinus Thomsen (1890-1981), kallad Martinus. Miniutställningen utgår från den större utställningen “Ett fönster mot evigheten” och handlar om de stora livsfrågorna utifrån Martinus verk Tredje testamentet. Bakom utställningen står Thor Gjörvad, som finns på plats 27–29 augusti samt 10 september kl 17–19 för att svara på frågor. Utställningen visas under Stadsbibliotekets öppettider.

Man ser upp är en digital utställning som kan upplevas på www.manserupp.se. I utställningen får publiken i en film, av Gävlefotografen Michael Tebinka, uppleva Sean Henrys verk Man looking up och lyssna till nyskrivna texter av studenter från Bollnäs folkhögskolas skrivarlinje, i en uppläsning av Folkteatern Gävleborg. 13 maj – 30 september.

Basutställningar på Länsmuseet Gävleborg. Rettigs Konstsalar. Länsmuseet Gävleborg äger en av landets största och mest betydande samlingar av svensk konst från 1600-talet till idag. I Rettigs Konstsalar möter du mästerverk av Alexander Roslin, Marcus Larson, Jenny Nyström, Carl Larsson, Bror Hjorth, Siri Derkert, Göteborgskoloristerna, Staffan Hallström, Ola Billgren, Lena Cronqvist och Annika von Hausswolff och många fler. Spår av liv. Forntidsutställning med föremål och berättelser från Gävleborgs län. Vad är arkeologi och vad gör en arkeolog? Smaken & kapitalet. Hedvig Ulfsparres liv och textilsamling. Historien händer här. Vi lyfter fram några viktiga händelser, platser och personer ur länets historia. Om Sveriges snabba omvandling från jordbruksland till industriland efter 1850. Hur skogen och närheten till havet har format Gävleborgs historia och bidragit till Sveriges utveckling. Textila mönster & tekniker. Utforska studieskåp och lådor med textila tekniker, se större mattor och vävnader – allt från Hedvig Ulfsparres samling. Fråga bilden. Vad säger bilden om tider, normer och idéal? Möt fotograferna Carl Larsson och Anna Nygren från 1900-talets början. Cyrénsalen. Gunnar Cyrén – Design i silver, guld, glas och plast.

Mackmyra Bruk. Audioguide om bruket och människorna – 15 korta berättelser med en smartphone och QR-kod.

SANDVIKEN

Utställning: ”365 porträtt av Jari” – Catti Brandelius. Mellan 2017-2020 har Brandelius tecknat porträtt av Jari i ett flertal tekniker; film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk. Fri entré! Konsthallen, Kulturcentrum (Vi tar ansvar och håller avstånd!) Kl 12-17.

Utställning: Handbok för superhjältar. Tillgången, Sandvikens folkbibliotek. Kom och se en utställning om hur den populära boken Handbok för superhjältar blev till! 31 aug –20 sept. Samma öppettider som biblioteket.

SKUTSKÄR/ÄLVKARLEBY

Fotoutställning Laxön. 34 fotografer ställer ut med blandade motiv. Bilderna är utomhus och står på stafflier. Utställningen pågår hela sommaren, juli-september.

Utställning Artquilt av Kerstin Andersson. Målar med tyg och tråd istället för färg och pensel. Ställer ut hela september på Café Furiren. Öppet alla dagar 11-16 torsdagar till 19.

Konstutställning – Roya Rahbar. Hon har ställt ut i Tehran, Mashhad och Uppsala. Nu har turen kommit till Älvkarleby kommun, där hon arbetar och bor, att få njuta av hennes abstrakta, starka målningar. 8 september-3 oktober. Biblioteket i Skutskär.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar