Det händer måndag 7 september: Föreläsning, Träffpunkt


ARRANGEMANG

GÄVLE

Föreläsning: Välfärdsbrott – vår tids nya brottslighet. I thrillern Råttan möts personer ur Malmös undre värld och tjänstemän på stans myndigheter. Den hårda konkurrensen bland kriminella driver dem mot nya marknader, men deras arbetsmetoder stavas fortfarande hot, våld och förnedring. Författarparet Johan Andersson och Kerstin Ivarsson berättar om hur den organiserade brottsligheten nästlar sig in i byråkratins korridorer och plundrar skattebetalarna på välfärdsmiljarder. Max 50 personer. Stadsbiblioteket, Kafé Edbom kl. 19.

Kl. 10.00 Träffpunkt för seniorer anordnar Promenad i Boulognerskogen. Träff vid Milles änglar. Kl. 13.00 Träffpunkt för seniorer anordnar Boule i Nobelparken, S. Slottsgatan 14. Bouleklot finns att låna.

Prova på i musikgrupper hos Folkdanslaget Rillen på Röjningen i Sätra. Stränggänget kl 16.00. Vi spelar cittra, gitarr och ukulele och sjunger tillsammans. Alla instrument är välkomna. Spelsugna kl 18.00. Mest fioler. Vi spelar ofta folkmusiklåtar från Gästrikland med omnejd.

Slöjdcafé för barn. Kom och lär dig slöjda och handarbeta efter skolan, för barn 8–10 år, drop-in. I samarbete med Gästriklands Hemslöjdsförening. Forsbacka bibliotek kl. 15-17.

RADIO GÄVLE

102,7 MHz

13.00-14.00 Seniorradion: Seniorblues med Sven Erik Lundberg (repris).

UTSTÄLLNINGAR

GÄVLE

Ateljéföreningen Gaffel med konst och ljud från ett dussintal konstnärer. Folkteaterns foajéfönster för beskådan utifrån. 7-21 september.

Utställning hos Profilen Konst & Ram. Mats Åkerman Stockholm, i september.

Fristadsmobilen. Fristadsmobilen är en vandrande och interaktiv konstinstallation med poesi som samlar tankar och ord på temat ”fristad”. Alla som vill får bidra med en dikt eller en tanke att hänga upp i mobilen. Ett initiativ av den lokala poeten och konstnären Liselotte Fluhr i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Sätra bibliotek.

Här kommer Maja med vänner! Möt några av barnboksförfattaren och illustratören Lena Andersons mest älskade figurer i utställningen ”Här kommer Maja med vänner”. Där finns bl.a. Maja som tycker om bokstäver och allt som växer och gror i naturen och Stina som gör strandfynd och upplever en storm med morfar i skärgården. Bomhus bibliotek. Se utställningen under bibliotekets öppettider.

Tredje Testamentet – Bibelns fortsättning – av Martinus. I miniutställningen “Tredje Testamentet – Bibelns fortsättning – av Martinus” visas bilder av den danske författaren och symbolmålaren Martinus Thomsen (1890-1981), kallad Martinus. Miniutställningen utgår från den större utställningen “Ett fönster mot evigheten” och handlar om de stora livsfrågorna utifrån Martinus verk Tredje testamentet. Bakom utställningen står Thor Gjörvad, som finns på plats 27–29 augusti samt 10 september kl 17–19 för att svara på frågor. Utställningen visas under Stadsbibliotekets öppettider.

Man ser upp är en digital utställning som kan upplevas på www.manserupp.se. I utställningen får publiken i en film, av Gävlefotografen Michael Tebinka, uppleva Sean Henrys verk Man looking up och lyssna till nyskrivna texter av studenter från Bollnäs folkhögskolas skrivarlinje, i en uppläsning av Folkteatern Gävleborg. 13 maj – 30 september.

Basutställningar på Länsmuseet Gävleborg. Rettigs Konstsalar. Länsmuseet Gävleborg äger en av landets största och mest betydande samlingar av svensk konst från 1600-talet till idag. I Rettigs Konstsalar möter du mästerverk av Alexander Roslin, Marcus Larson, Jenny Nyström, Carl Larsson, Bror Hjorth, Siri Derkert, Göteborgskoloristerna, Staffan Hallström, Ola Billgren, Lena Cronqvist och Annika von Hausswolff och många fler. Spår av liv. Forntidsutställning med föremål och berättelser från Gävleborgs län. Vad är arkeologi och vad gör en arkeolog? Smaken & kapitalet. Hedvig Ulfsparres liv och textilsamling. Historien händer här. Vi lyfter fram några viktiga händelser, platser och personer ur länets historia. Om Sveriges snabba omvandling från jordbruksland till industriland efter 1850. Hur skogen och närheten till havet har format Gävleborgs historia och bidragit till Sveriges utveckling. Textila mönster & tekniker. Utforska studieskåp och lådor med textila tekniker, se större mattor och vävnader – allt från Hedvig Ulfsparres samling. Fråga bilden. Vad säger bilden om tider, normer och idéal? Möt fotograferna Carl Larsson och Anna Nygren från 1900-talets början. Cyrénsalen. Gunnar Cyrén – Design i silver, guld, glas och plast.

Mackmyra Bruk. Audioguide om bruket och människorna – 15 korta berättelser med en smartphone och QR-kod.

SANDVIKEN

Utställning: Handbok för superhjältar. Tillgången, Sandvikens folkbibliotek. Kom och se en utställning om hur den populära boken Handbok för superhjältar blev till! 31 aug –20 sept. Samma öppettider som biblioteket.

SKUTSKÄR/ÄLVKARLEBY

Fotoutställning Laxön. 34 fotografer ställer ut med blandade motiv. Bilderna är utomhus och står på stafflier. Utställningen pågår hela sommaren, juli-september.

Utställning Artquilt av Kerstin Andersson. Målar med tyg och tråd istället för färg och pensel. Ställer ut hela september på Café Furiren. Öppet alla dagar 11-16 torsdagar till 19.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar