Ett halvår med corona i Gävleborg – detta har hänt


5 mars:

Region Gävleborg kallade till en första pressträff sedan en länsbo i 30-årsåldern bekräftats bära på det nya coronaviruset efter att nyligen ha kommit hem från norra Italien. Det skulle komma många fler – med smittskyddsläkare Signar Mäkitalo i spetsen.

6 mars:

Det femte fallet av coronaviruset konstaterades i Uppsala län.

11 mars:

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo svarade på frågor när tidningen bjöd in läsarna till en chatt kring det nya coronaviruset.

11 mars:

Regeringen beslutade att stoppa alla evenemang med över 500 personer.

17 mars:

Coronapandemin har inneburit ett hårt slag för restaurangbranschen. Redan i mitten på mars hade restaurangerna Gävle Gourmetservice och Gourmet Blå på konserthuset varslat all sin personal.

“Vi försöker uppmana folk att gå ut och äta om de är friska, eller hämta take away. Vi vill ju ha våra jobb kvar”, sa Cecilia Gyllner (bilden), restaurangchef på Söders Källa.

17 mars:

Sjuksköterskan Anna Lindberg och undersköterskan Maria Pihlajainen hade det första arbetspasset i akutmottagningens tält för patienter med luftvägssymtom.

17 mars:

Lisa Cederstrand, praktikant från Handelsprogrammet på Bessemerskolan, packar upp olika sorters pasta som tagit slut på Willys i Sandviken.

18 mars:

Könül Fadai, lärare på Drottning Blankas gymnasieskola i Gävle, såg fram emot att dra igång distansundervisningen för eleverna.

20 mars:

“Vi behöver fördela om resurserna för att möta upp kundernas förväntningar kopplat till det digitala med plock och leverans som ökar markant”, sa Fredrik Seger, varuhuschef på Ikea i Valbo, sedan det stod klart att samtliga Ikea-restauranger stänger i landet.

20 mars:

En stor del av Gävles krogar samlades bakom en allmän inbjudan till allmänheten. På bilden: Johan Flodman, Matildas, “Tårtan” från Helt enkelt/Erlandssons, Robert Roos, Neo Neo, Niklas Svanbom, Terrassen, Sarah Johansson, Sarahs, Per Skog, Cheers, Kristoffer Zingmark, Erlandssons, och Thommy Larsson, Trivs. Även Lao Lopes, Harrys, ingår i gruppen.

“Men vi talar för alla krögare i stan”, sa Johan Flodman.

22 mars:

Rebecka Zäll Skov är en av flera hundra anställda inom hemtjänsten i Gävle som ser till att äldre och funktionsnedsatta får mat, medicin och omsorg. Hon spritar bland annat växelspaken mellan varje hembesök.

22 mars:

Anders Björklund kom inte hem från semestern i Miami Beach. Hans flyg ställdes in tre gånger och semesterorten förvandlades till en spökstad.

23 mars:

Två dödsfall i covid-19 bekräftades på äldreboendet Tallmon i Skutskär.

25 mars:

Det första kända dödsfallet i covid-19 i Gävleborgs län bekräftades. En boende på äldreboendet Forellplan i Gävle avled efter bekräftad smitta.

26 mars:

Plexiglas i kassan på Coop i Kungsgården, mellan kunden Ulf Netsö och Irene Lindberg. I många butiker och restauranger sattes plexiglas upp vid den här tiden – som skydd mot smitta av covid-19.

27 mars:

Regeringen fattade beslut om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

1 april:

Theo Maguid, Theodore Singhateh och Elsa Singhateh, alla i årskurs tre på Vasaskolan, kände sig stressade över att de inte visste hur studenten skulle bli.

Detta datum infördes också besöksförbud på samtliga äldreboenden i landet.

1 april:

All personal är fullt införstådd med att det nu handlar om att ta vårt solidariska ansvar”, skriver Brynäs klubbdirektör Michael Campese i ett uttalande sedan föreningen beslutat att korttidspermittera alla anställda.

9 april:

Iris, 3 och Sigrid, 5, Siekas Englundh delade ut påskpåsar till äldre.

12 april:

Både kommunen och Röda korset samordnar volontärhjälp till äldre under coronakrisen. Marie Höglund är en av många frivilliga som hjälper till.

23 april:

Bibigul Sultankulova på äldreboendet Forellplan i Sätra fick ta emot tårtor och sallader som Jesper Schenkel från Konditori Lido överlämnade.

24 april:

Gävle kommun genomförde kontroller på de centrala restaurangerna, här är nya Joes burgers uteservering.

5 maj:

Sandvikensonen Tomas Ledin har beslutat att flytta hela sin turné till sommaren 2021 på grund av det rådande coronaläget.

13 maj:

Korttidsarbete infördes på Foktandvårdens kliniker i Gävleborg i mitten på maj. För patienterna innebar detta ingen förändring.

14 maj:

Transportstyrelsen fattade beslut om att tillfälligt upphäva bestämmelserna på studentflak, karnevalståg och liknande – vilket innebar att årets studentkorteger på flak blev förbjudna.

16 maj:

Schimpanserna höll tydligt avstånd från varandra när Furuvik öppnade upp med avstängda karuseller och färre besökare än vanligt.

28 maj:

“Nu när vi springer ut, även om det bara är till två personer, så blir det mer speciellt. Man har insett vad studenten betyder”, sa Pauline Larsson, som också berättade att hon tar coronaviruset på stort allvar.

29 maj:

Hans-Erik och Anna-Stina Fernström, gifta sedan 57 år, låter inte något coronavirus hindra dem från att mötas, även om det så är ett fönster eller en plexiglasskiva emellan.

31 maj:

Emma Berggren är sjuksköterska på IMA. Hon kommer ut med skarpa märken i ansiktet.

“Trots det tunga är det spännande att jobba här”, säger hon.

2 juni:

Våren 2020 såg ut att bli den bästa på tio år – sedan slog coronapandemin till. Nu kämpar Anders Levander för att hans fyra restauranger med 20 anställda ska undvika konkurs.

5 juni:

Stefhan Hemsén och hans syskon vill inte att deras mamma ska bli “ytterligare en siffra i statistiken över antalet covid-19-döda”. Rutinerna måste förbättras för hur vi i framtiden skyddar våra äldre i en pandemi, menar de.

7 juni:

Michael Almqvist föll ihop den 16 april efter att ha tagit sig upp de åtta trappstegen upp till covidmottagningen på Södertull. Han minns i- och urlastning i ambulansen, sedan att någon bakom honom sa att han skulle få sova och satte en mask över ansiktet. Först 17 dagar senare vaknade han.

11 juni:

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo tackade för sig och lämnade över stafettpinnen till Lars Wesslén.

20 juni:

Anna Hidegren, arrendator av Rullsands camping, och Elisabet Odhult, förvaltare i Upplandsstiftelsen, satte upp skyltar som uppmanar besökare att hålla avstånd på stranden.

30 juli:

För första gången sedan 21 mars vårdas ingen patient för covid-19 på Region Gävleborgs intensivvårdsavdelningar.

25 augusti:

Tidningens kartläggning av 272 postnummer i Gästrikland visar att smittan spridit sig i kluster. Medan vissa områden varit helt förskonade har andra drabbats hårt.

27 augusti:

I mars blev Gävlebon Sven-Olov Hiller svårt sjuk i covid-19 och nersövd i 28 dagar. Nu kämpar han med fenomen som svår trötthet, känselbortfall, överkänslighet i huden och kraftlöshet i händerna.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar