Elvaåriga Edith i Gävle vill påverka – skrev brev om matsvinnet till statsministern: “Coolt att han svarar”


Det är en osann bild som serveras och dessutom kan maten inte ätas, vilket gjorde henne arg.

– Det är jättedåligt att man slänger en massa mat. Jag ville göra något och påverka, säger Edith Edsvik om hur hon kom på att hon skulle skriva till Stefan Löfven.

Nu har statsministern svarat på brevet och Edith Edsvik är nöjd med det han skriver, trots att hon fått vänta sedan i maj då hon skickade sitt brev.

– Det är coolt att han svarar. Jag tänkte att jag nog skulle få ett svar, eftersom jag skrivit till honom tidigare, för flera år sedan och då fick jag det, säger Edith Edsvik.

Hon skriver i sitt brev att hon sett videoklipp om att man i reklam använder raklödder istället för grädde på en varm paj. Grädde smälter – men det gör inte raklödder.

“Men då blir det ju jättemycket slöseri på mat” skriver hon till statsministern.

Stefan Löfven tackar för brevet och ursäktar att hon fått vänta lång tid på svaret.

Han skriver att många nog känner igen sig i beskrivningen om att det som syns i reklamen inte alltid stämmer överens med verkligheten.

“Jag håller med om att man ska undvika att slänga mat” skriver Stefan Löfven.

Han skriver också att regeringen beslutat om att ta fram en handlingsplan för att minska matsvinnet.

Edith Edsvik som går i femte klass säger att hon inte tycker om all mat som serveras i skolan, men hon försöker att äta det som hon tagit på sin tallrik.

Hon tror att hennes brev till statsministern gjort skillnad. Det är inte så långt kvar till år 2030. Enligt FN-ländernas hållbarhetsmål ska då matsvinnet per person ha halverats.

– Jag tror att Stefan Löfven tänker mer på slöseriet med maten nu än innan, säger hon.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar