Ali Riley om den tårfyllda återkomsten i FC Rosengård.


En lång natt på bussen utan sömn. Men tre poäng med i bagaget hem till Malmö från Eskilstuna.

 Ali Riley ler sitt bredaste leende.

– Vi kom hem fyra i morse. Känns skönt ändå. Jag kunde lägga mig i min egen säng och vakna i min egen säng. Och sen var det återhämtning på IP.

FC Rosengård leder damallsvenskan och har ett gyllene läge att försvara guldet. Nu har man dessutom fått oväntad förstärkning av spelaren som hade stora framgångar i laget under nästan sju år.

Ali Riley är hemma igen.

Det är så hon känner det, den spelskicklige vänsterspelaren som är uppväxt i Los Angeles med en nyzeeländsk pappa och en amerikansk mamma. 

– Jag är glad att vara hemma i Malmö. Här kan man leva ett nästan normalt liv. Man kan träffa kompisar och ta en fika.

Ali Riley flyttade till Chelsea

Efter tre SM-guld (2013, 2014, 2015) med FC Rosengård öppnades stora möjligheten för Alexandra ”Ali” Lowe Riley när storklubben Chelsea hörde av sig sommaren 2018. 

– Jag lärde mig så mycket i England. Det var fantastiskt att få uppleva deras jättesatsning på damfotboll. De håller på med något väldigt spännande och har bästa ligan i världen.

– Nu har jag fått uppleva vad som händer när en klubb, en liga och ett land satsar fullt ut på damfotboll.

Men skador störde bilden för Ali Riley. Efter ett år hamnade hon i Bayern München. I februari ringde Orlando Pride.

– Jag fick ett ett jättebra erbjudande. Det handlade om helt andra pengar i USA och jag kom närmare min familj. Det var perfekt tajming. Kunde helt enkelt inte tacka nej.

Sedan kom pandemin med full kraft.

– Vi testades hela tiden, jag fick inte träffa mina föräldrar och Lucas, min kille, fick inte hälsa på mig. Det var verkligen en svår tid. Det var så jättejobbigt, säger Ali Riley.

Pandemin i USA ändrade allt 

Öppningen kom när Orlando Pride bestämde att de som inte testat positivt fick möjlighet att söka andra väger under Coronauppehållet.

Den snabbe wingbacken hade en tydlig plan. Hon ville till Malmö, för att spela fotboll och för att träffa pojkvännen hon inte sett på fem månader.

– Jag ringde Therese (Sjögran, sportchefen) och frågade om jag fick träna med laget. Sedan diskuterade vi vidare. ”Om vi kan lösa det med ett lån kan du spela i laget”, sa Therese.

Allt gick snabbt.

Ali landade i Sverige och åkte med i bussen till bortamatchen mot Växjö. Men det dröjde några dagar innan alla papper för höstens låneaffär var klara.

Mot Umeå borta den 19 juli klev hon in på planen i 62:a minuten. När matchen var slut brast det för kaptenen för Nya Zellands damlandslag.

– Jag började gråta. Det kändes så fantastiskt. I min värld trodde jag inte det var möjligt att spela fotboll 2020.

– Dessutom, säger Ali Riley – och fortsätter:

– Här känner jag mig trygg. I USA var jag rädd. Det gick inte att leva ett normalt liv i Florida. Jag var rädd när jag skulle handla mat, jag vågade inte äta på restaurang. Det enda jag gjorde utanför min lägenhet var att träna och springa helt ensam i en park.

– Det var jättetufft.

Hon har fått andra perspektiv på tillvaron.

– Efter allt som hände med Corona i USA ville jag hit. Till Sverige, till Malmö – för att hjälpa Rosengård.

Succé i seriefinalen mot Göteborg

Ali Riley gjorde succé i första matchen från start. Målskytt och den som visade vägen i seriefinalen mot Göteborg på Malmö IP.

Riley fick högsta betyg och valdes till lagets bästa spelare – av sina lagkamrater.

Direkt efter matchen, när spelarna i FC Rosengård samlats i omklädningsrummet, fick hemvändaren ta över fejk-mikrofonen.

Det blev ett långt tårfyllt tacktal. 

– Det var fantastiskt för mig att få starta matchen. Dessutom kunde jag bidra med ett mål, säger hon och berättar om lyckoruset.

– Alla känslor kom över mig. Rosengård vann guld förra året och hade värvat klart för säsongen – ändå fick jag chansen. Jag gav tillbaka till laget, även om de inte behövde mig.

https://twitter.com/FCRosengard/status/1298289115885076482

Ali Riley betonar flera gånger att hennes hjärta klappar för FC Rosengård.

– Jag är så tacksam. Men jag tar inget för givet. Nu kör jag på, tränar hårt och ger energi till laget. Om dom behöver mig på planen är jag redo.

– Känslan att vara tillbaka, spela fotboll och vinna matcher är svår att beskriva. Det är fantastiskt. Det är svårt att förklara hur glad jag är.

– Helt underbart. Men jag tar inget för givet, säger Ali Riley med klingande Skånedialekt.

LÄS MER: Klart: Riley tillbaka i FC Rosengård
LÄS MER: Kritiken mot svensk fotboll: “Går för långsamt framåt”

expressen

Related posts

lämna en kommentar