Ari krossade foten på Söderfors steel – kritik mot arbetsgivarens nonchalans: “Bedrövligt”


Enligt arbetsmiljölagen ska en arbetsgivare omedelbart anmäla allvarliga arbetsplatsolyckor. Med allvarlig olycka räknas till exempel om en medarbetare ådrar sig frakturer.

– Jag har frakturer i båda fötterna, säger Ari Ekholm.

Han skulle under eftermiddagsskiftet 13 augusti bunta ihop ett antal plattämnen, som vart och ett väger cirka 300 kilo, när bunten föll från uppläggningsbordet och flera ämnen träffade hans fötter med stor kraft.

– Det gjorde fruktansvärt ont. Jag lyckades själv flytta undan ett av ämnena, men jag satt ordentligt fast och fick hjälp av två arbetskamrater, säger han.

Han berättar att smärtan i fötterna var enorm och han kunde inte ställa sig upp utan togs från arbetsplatsen av arbetskamraterna som tillkallat platschefen.

– Jag stod på knä på en kärra och de drog ut mig till hans bil.

Det kom aldrig någon ambulans eftersom det inte ringdes något larmsamtal i samband med olyckan.

Det som sedan händer är att platschefen på Söderfors steel kör Ekholm i sin bil till akuten i Tierp.

Där upptäcker man att röntgenavdelningen är stängd för kvällen. Han körs i ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala där man konstaterar flera frakturer i båda fötterna och han blir kvar i en vecka på sjukhuset.

Det har nu gått tre veckor sedan olyckan inträffade och han är sjukskriven i ytterligare tre månader.

– Jag hoppas ju på att bli återställd så jag kan börja jobba igen. Det är en del år kvar att jobba, säger 51-årige Ekholm.

Sex dagar efter händelsen gjordes anmälan av arbetsgivaren till Försäkringskassan. Ännu har tidningen inte kunnat se att olyckan anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Det var efter påstötning från IF Metall som arbetsgivaren anmälde till Försäkringskassan. Inte ens huvudskyddsombudet informerades om att olyckan inträffat, säger Peter Lydell, ombudsman IF Metall Uppland.

Inte heller något av de utbildade skyddsombuden fick någon information om olyckan.

– Jag tycker det är bedrövligt av en arbetsgivare. Det här gör de för att mörka om att det inträffat en arbetsplatsolycka.

Arbetarbladet har tidigare berättat om Söderfors Steel och de böter de senast tilldömdes på grund av en arbetsplatsolycka 2019.

Tidningen träffar Ari Ekholm efter att han kommit hem från Akademiska sjukhuset. Han är sängliggande framför tv:n i vardagsrummet. I 26 år har han jobbat på arbetsplatsen, alltså även under de gamla ägarna Scana.

– Inte så mycket annat jag kan göra än att ligga här.

Båda fötterna har han i högläge och den högra, som är värst skadad, i ett rejält paket.

På ett bord intill sängen har han en mängd med smärtstillande mediciner.

– Att de körde mig i bil till akuten var väl rätt okej, för det gick i alla fall fort. Men väl där så hade röntgenpersonalen slutat för kvällen.

Från företagets sida vill man inte kommentera saken.

Varför anmälde ni olyckan först efter sex dagar?

– Det är ingenting jag pratar med media om, tack ska du ha och hejdå, säger platschefen Henrik Hanpää.

Sedan de nya ägarna tagit över företaget har en fanflykt av erfarna industriarbetare pågått. Det har tidningen tidigare uppmärksammat.

LÄS OCKSÅ: Personalflykt på Söderfors Steel – chefer straffar och hotar: “Ett rent helvete”

LÄS OCKSÅ: Riad fastnade med armen i en press på jobbet – Söderfors Steel får böta 150 000: “Det gjorde mycket ont”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar