Testa snuviga barn för covid-19 – uppmaning från smittskyddsläkaren: ” Viktigt att veta”


Covid-19-läget fortsätter att vara lugnt och stabilt i Gävleborg. Antalet inneliggande sjukhuspatienter har ökat något den senaste veckan – under torsdagen var de fem till antalet – men det är högst oklart om det är tecken på någon varaktig uppgång.

Antalet personer som testat sig för covid-19 har också ökat, men inte heller det är särskilt oroande. Orsaken till att fler testar sig tros vara att många blivit förkylda nu efter sommaren och befarat att det dragit på sig coronaviruset.

– Det är bara drygt en procent av de testade som har covid-19, så det handlar i de flesta fall troligen om vanlig höstförkylning, säger Lars Wesslén, smittskyddsläkare i Gävleborg.

Skolstarten befarades komma att orsaka en smittökning. Men så har det inte blivit i Gävleborg. Däremot fortsätter det att inträffa så kallade klusterutbrott. Sådana mindre spridningar har, som tidningen tidigare berättat, bland annat upptäckts på några restauranger i länet men även vid ett kryssningsfartyg och nu nyligen också på en förskola i länet.

– Det är ungefär 30 barn och åtminstone en i personalen som insjuknat på den här förskolan. Men vi vet ännu inte hur många som har covid-19. Det är en pågående utredning kring detta, säger Lars Wesslén.

Nyligen kom Folkhälsomyndigheten med en rekommendation att barn som är sex år och äldre och som får förkylningssymtom bör testas för covid-19. Detta kommer sannolikt att leda till en ökad testning av barn och ungdomar även i Gävleborg.

– Vi har haft ett antal barn som testats för covid-19 tidigare under pandemin i Gävleborg. Nu kommer det att bli fler. Men det har vi kapacitet för att klara, säger Lars Wesslén.

Kan det inte vara lite jobbigt för ett barn att genomgå covid-19-testet?

– Nej, inte särskilt. Man petar i näsan på två ställen och får spotta i en kopp och så skickar man i väg det. Så det är inte särskilt besvärligt.

Vilken nytta är det med att covid-testa barn?

– Det kan vara ganska bra även för barn att veta om man har covid-19 eller inte. Det som är bra med att veta att man faktiskt har covid är att man efter kanske tio dagar inte är smittsam längre och man är immun och kan ta det lite mera lugnt med det här med covid.

Vad ska man då göra om ens barn testas positivt för covid-19?

– Man ska se till att barnet stannar hemma från skolan. Har barnet inte så mycket symtom räcker det kanske med sju dagar. Har man feber och hosta och så då ska man ha minst sju dagar hemma och också ha varit feberfri i 48 timmar innan man går tillbaka till skolan

Så barn kan smitta?

– Ja. I början av pandemin sade man att barn inte kan smitta. Men det är nog inte riktigt sant. Däremot är det generellt så att barn inte blir så sjuka eller inte sjuka alls.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar